Hipoparatireoidizam Simptomi I Liječenje

Hipoparatireoidizam

Hipoparatireoidizam je nesposobnost paratireoidnih žlijezda da izluče dovoljnu količinu hormona. Zbog toga razina kalcija u krvi pada ispod normale. Poremećaj može nastati bilo zbog insuficijencije nekoliko žlijezda koje luče hormone, bilo sam po sebi (“idiopatski”). Uzrok poremećaja je nepoznat. Bolest je rijetka, i pogađa djecu češće nego odrasle.

Hipoparatireoidizam može također biti posljedica operacije štitnjače (vidi Hipertireoza) ili paratireoidnih žlijezda (vidi Hiperparatireoidizam).

Simptomi

Glavni simptomi su bolni spazmi, nalik na grčeve, u šakama, stopalima i u grlu, poznati pod imenom tetanija (ova se tegoba ne smije zamjenjivati s infekcijom koja se naziva tetanus). U ostale simptome ubrajamo trnce i obamrlost lica i šaka, katarakte na očima, suhu kožu, prorjedivanje kose, a često i upalu usne sluznice ili, kod žena, vaginalne gljivice. Ako bolest zahvati dijete, a ne otkrije se. javlja se povraćanje, glavobolja, mentalna zaostalost, grčevi i slab razvitak zuba.
Ako sumnjate da imate ovu bolest, otiđite liječniku koji će vas uputiti na određene laboratorijske pretrage krvi radi postavljanja dijagnoze.

Liječenje

Pošto je bolest dijagnosticirana, morat ćete doživotno uzimati tablete vitamina D koje će uspostaviti normalnu razinu kalcija u krvi. Ako imate napadaj tetanije, liječnik će vas uputiti u bolnicu gdje ćete u venu dobiti injekciju kalcija koja će u roku od nekoliko minuta ublažiti simptome. Ispravnim doziranjem vitamina D postići ćete gotovo normalno zdravstveno stanje. U tu svrhu morat ćete svakih nekoliko mjeseci odlaziti liječniku na kontrolu radi provjere doze i određivanja razine kalcija u krvi.