Hipoglikemija Simptomi I Liječenje

hipoglikemija

Hipoglikemija je niska razina glukoze u krvi, tj. suprotno od hiperglikemije koja se javlja kod neliječene šećerne bolesti. U tom slučaju stanice tijela nemaju dovoljno glukoze koja im je potrebna za stvaranje energije. Ovo se stanje javlja gotovo isključivo kod šećeraša koji dobivaju injekcije insulina (i nekih koji uzimaju hipoglikemičke tablete).

Napadaj hipoglikemije može biti posljedica prevelike doze insulina, zanemarivanja preporučene satnice obroka, kao i prenaporne ili preduge fizičke aktivnosti. U rijetkim slučajevima hipoglikemija može biti posljedica Addisonove bolesti, hipopituitarizma ili novotvorine u gušterači zbog koje dolazi do prekomjernog lučenja insulina.

Simptomi

Simptomi se znatno razlikuju od slučaja do slučaja, iako se često isprva javlja osjećaj nelagodnosti, a zatim jako znojenje. Ostali mogući simptomi su vrtoglavica, slabost, drhtanje, nesigurnost, glad, zamagljen vid, nejasan govor, trnci u usnama ili šakama i glavobolja. Ponekad, a da toga niste ni svjesni, možete postati agresivni ili odbijati svaku suradnju (što se katkada pogrešno pripisuje pijanstvu). U izuzetno teškim slučajevima moguće su i nesvjestice; kod mlađih osoba javljaju se ponekad grčevi (konvulzije).

Što poduzeti?

Ako ste šećeraš i uzimate insulin, liječnik će umjetno izazvati napadaj hipoglikemije kako biste točno mogli prepoznati oblik što ga napadaj poprima u vašem slučaju. Ako dobijete napadaj hipoglikemije, razmislite o mogućem uzroku i nastojte spriječiti daljnje napadaje. Ako se napadaji ponavljaju često, svaka tri do četiri dana, obratite se liječniku jer će možda trebati smanjiti dozu insulina ili hipoglikemičkih tableta.

Liječenje

Samopomoć: ako ste skloni hipoglikemičkim napadajima, nosite uvijek sa sobom tablete glukoze, kocke šećera ili bombone. Na prvi znak napadaja pojedite nekoliko tableta (ili kocki šećera odnosno bombona), sve dok se stanje ponovno ne normalizira – što će uslijediti nakon nekoliko minuta. Ne zaboravite upozoriti prijatelje i obitelj na simptome kako bi vam mogli dati nešto slatko ako ste sami smeteni ili odbijate suradnju. Recite im da će vam nekoliko gutljaja mlijeka ili malo sirupa biti dovoljno da se priberete i sami nešto pojedete. Međutim, ne bi vas nikada smjeli hraniti ako ste u nesvijesti jer bi vas mogli ugušiti.

Umjesto tableta glukoze ili šećera sve se više koriste injekcije glukagona, hormona koji pridonosi povišenju razine glukoze u krvi. Danas mnogi bolesnici “obučavaju” članove obitelji i prijatelje kako će im dati injekciju hormona u mišić ruke ili noge, ako se onesvijeste. Ako navedene mjere ne pomognu odmah pozovite hitnu pomoć ili liječnika.

Stručna pomoć: liječnik će vam dati injekciju glukoze u venu na ruci. Ona djeluje tako brzo, da ćete se možda oporaviti još u toku same injekcije. Nakon toga će vas možda uputiti u bolnicu radi kontrole, gdje će liječnici s vama porazgovarati o mogućim uzrocima hipoglikemičkog napadaja i primijeniti odgovarajuće terapijske mjere.