Hipertireoza Simptomi I Liječenje

Hipertireoza

Hipertireoza je prekomjerna aktivnost štitnjače. Zovu je i tireotoksikozom, toksičnom gušom ili Gravesovom bolesti – ovisno o uzroku poremećaja.

Aktivnošću štitnjače obično upravlja hormon (koji stimulira štitnjaču TSH) što ga luči hipofiza. Kod hipertireoze dolazi do poremećaja u tom upravljačkom mehanizmu, pa štitnjača postaje preaktivna i stalno stvara velike količine vlastitog hormona – tiroksina. Ponekad je preaktivna cijela žlijezda, dok je u nekim drugim slučajevima izvor poremećaja čvor u štitnjači. Povećane količine tiroksina općenito ubrzavaju sve kemijske reakcije u tijelu, što utječe na psihičke kao i fizičke procese.

Simptomi

Ubrzavanje psihičkih procesa dovodi do nemira, tjeskobe i umora, iako se bolesnik ne može opustiti niti spavati. Osjeća se nesigurno i ruke mu se mogu tresti, osobito pri radnjama kao što je pisanje.
Ako imate hipertireozu, sve ćete se manje obazirati na hladnoću, te se i po hladnom danu osjećati udobno u ljetnoj odjeći. Često ćete se znojiti, pa se možda i svađati s ostalima zbog prevelikog grijanja.

Srce će vam početi lupati sve brže, možda i neredovito, čak i kad se pokušavate opustiti. Zbog toga ćete ponekad osjetiti lepršanje ili napetost, lupanje srca (palpitacije) u grudnom košu. Lako ćete gubiti dah, a zbog ubrzanog stezanja crijevnih mišića dobit ćete proljev.

S obzirom da ubrzanje procesa u tijelu zahtijeva više energije, jest ćete više, iako ćete gubiti težinu. Mišići će vam se trošiti pa ćete toliko oslabiti da ćete jedva moći hodati ili podići ruke iznad glave. Kod žena može doći do djelomičnog ili potpunog izostanka menstruacije. Kod nekih osoba zamjećuje se otok sprijeda na vratu (guša – povećana štitnjača).

Posljednja skupina simptoma odnosi se na oči. Tegobe s očima se ne javljaju kod svih osoba koje boluju od hipertireoze, a ozbiljne su kod samo malog broja. Bolesnik osjeća nelagodnost, kao da mu je u oči ušao pijesak; oči mogu biti i izbuljene i izbočene (vidi Egzoftalmus), pa se zbog toga javlja dvostruki ili zamagljen vid, a u nekim sluča­jevima i crvenilo ili nadutost kapaka.

Učestalost

Hipertireoza je rijetka bolest, i od nje svake godine pobolijeva 1 odrasla osoba na 3000. Može se razviti u svako doba, ali je vrlo rijetka kod djece. Iz nepoznatih razloga bolest je oko pet puta učestalija kod žena.

Opasnosti

Opasnosti od hipertireoze se razlikuju kao i simptomi. Dok se neki ljudi potpuno oporavljaju, kod drugih su mogući opetovani napadaji. U nekim slučajevima bolest može biti i smrtonosna ako se ne liječi.
Najviše su ugrožene starije osobe koje već imaju visoki krvni tlak ili arteriosklerozu. Neliječena hipertireoza opterećuje srce i krvotok, što može lako uzrokovati treperenje atrija, anginupektoris ili dekompenzaciju srca.

Što poduzeti?

Neki simptomi hipertireoze mogu biti slični simptomima nekih psiholoških poremećaja, kao što je tjeskoba. Prema tome, ako zamjećujete navedene simptome, svakako se obratite liječniku i spomenite da sumnjate na hipertireozu. Liječnik će vas pregledati i eventualno uzeti uzorak krvi za analizu, kojom će se ispitati eventualno povišena razina tiroksina. Ako dijagnoza potvrdi postojanje hipertireoze, uputit će vas specijalistu koji će vas vjerojatno poslati na snimanje štitnjače. Snimanjem će se utvrditi je li preaktivna cijela štitnjača ili samo čvor u njoj.

Liječenje

Specijalist će s vama porazgovarati o raznim vidovima liječenja. Sama hipertireoza može se liječiti na jedan od tri načina, a usput se liječe i sve eventualne komplikacije.

Prva vrsta liječenja, koja se primjenjuje kod većine bolesnika, sastoji se iz uzimanja tableta lijekova koji sprečavaju sintezu hormona u štitnjači. U većini slučajeva lijekovima se postiže kontrola u otprilike osam tjedana, iako neki bolesnici moraju uzimati tablete i do godine dana. Ovim se načinom postiže izlječenje kod nekih osoba, ali kod drugih (oko 20 do 30% slučajeva) bolest se ponovno javlja, pa im je potrebna nekakva druga terapija.

Drugi oblik liječenja je operativno odstranjivanje čvora (ili čvorova) u štitnjači, ili većeg dijela štitnjače ako je općenito preaktivna. Kirurškim zahvatom rje­šava se problem u oko 90% slučajeva. U 5% slučajeva bolest se vraća, a u preostalih 5% ostatak štitnjače stvara premalo tiroksina.

Kod trećeg oblika liječenja primjenjuje se radioaktivni jod koji bolesnik uzima u obliku bistrog, ponešto slanog napitka. Jod je jedan od bitnih sastojaka tiroksina pa, koncentrirajući se u štitnjači, postepeno uništava dio žlijezde.

Svaki od tih oblika pruža prednosti i nedostatke, a specijalist će vam reći koji je oblik najuputniji u vašem slučaju. Usprkos brojnim posljedicama hipertireoze, većina bolesnika ozdravi – iako liječenje može trajati nekoliko godina. Kod vrlo malog broja bolesnika neke su tegobe trajne, npr. problemi s paratireoidnim žlijezdama, hipotireoza ili manje tegobe na očima.