Dijabetes Insipidus Simptomi I Liječenje

dijabetes insipidus

U normalnoj “proizvodnji” mokraće bubrezi najprije filtriraju vodu, soli i ostale tvari iz krvi, a zatim iz te tekućine reapsorbiraju dio soli i većinu vode. Ostatak je koncentrirana mokraća koja se izbacuje iz tijela. Reapsorbirana voda i soli vraćaju se u krvotok, čime se održava ispravna koncentracija krvi i tjelesnih tekućina. Bubrege na reapsorpciju vode iz mokraće stimulira antidiuretski hormon (ADH) što ga luči stražnji režanj hipofize. Kod bolesti poznate pod nazivom dijabetes insipidus javlja se nedostatak hormona ADH, pa tijelo izbacuje velike količine razrijeđene (vodenaste) mokraće.

Najčešći uzrok ove bolesti je oštećenje hipofize izazvano teškom ozljedom glave. U nekim slučajevima bolest može biti posljedica operativnog zahvata na hipofizi, ili radioterapije hipofize ili okolnog područja. Dodatni mogući uzrok je pritisak što ga na hipofizu vrši tumor hipofize. Međutim, ponekad usprkos pretragama i ispitivanjima uzrok ostaje nepoznat.
Dijabetes insipidus se ne smije zamjenjivati s dijabetesom melitusom – tj. sa šećernom bolesti.

Simptomi

Bolesnik izbacuje velike količine bezbojne mokraće – do 20 litara svaka 24 sata. Ovakav značajan gubitak tekućine izaziva neugasivu žeđ; bolesnik i danju i noću stalno osjeća potrebu da mokri i pije. U ostale simptome, koji su također posljedica neobično čestog nagona na mokrenje, ubrajamo suhe ruke i opstipaciju (zatvor stolice).

Što poduzeti?

Čim se pojave simptomi, otiđite liječniku koji će vas poslati u bolnicu na tzv. pokus koncentracije mokraće. U toku pokusa nećete dobivati nikakvu tekućinu, a volumen vode u mokraći mjeri se više puta. Kod normalne osobe lišene vode kroz nekoliko sati ADH stimulira bubrege na reapsorpciju vode iz mokraće kako bi se očuvala voda u tijelu; ako volumen vode u vašoj mokraći ostane visok, imate premalo hormona ADH. Dijagnozu će potvrditi djelovanje injekcije umjetnog ADH na mokrenje.

Liječenje

Pijte onoliko vode koliko vam je potrebno. U nekim slučajevima, kada bolesnik ne mokri pretjerano mnogo, bit će možda dovoljno ograničiti uzimanje soli u ishrani i uzimanje tableta diuretika, jer se tim mjerama postiže očuvanje vode u bubrezima. Ako je uzrok bolesti tumor hipofize, valja ga odstraniti. U mnogim slučajevima bolest se najuspješnije liječi umjetnim oblikom hormona ADH, tzv. dezmopresinom, koji se uzima u obliku kapi za nos.

U početku liječenja morat ćete 7 do 14 dana svakodnevno odlaziti liječniku radi određivanja ispravne doze. Nakon toga kapi se uzimaju dva puta dnevno. Trajanje ovakvog liječenja uvelike ovisi o uzroku bolesti. Ako je bolest posljedica ozljede glave, operativnog zahvata ili radioterapije, zahvaćena žlijezda (hipofiza) se često oporavi za otprilike godinu dana, te bolesnik potpuno ozdravi. U suprotnom slučaju, te kod drugih uzroka, morat ćete doživotno uzimati umjetni ADH ili tablete diuretika.