Cushingov Sindrom Simptomi I Liječenje

Cushingov sindrom

Cushingov sindrom je bolest koja se odlikuje viškom steroidnih hormona u krvi. U većini slučajeva bolest je posljedica velikih doza kortikosteroidnih lijekova što ih bolesnik uzima zbog neke druge tegobe, npr. reumatoidnog artritisa ili astme. U rijetkim slučajevima sindrom se razvija ako kora (vanjski sloj) jedne ili obiju nadbubrežnih žlijezda luči prekomjerne količine steroidnih hormona.

Prekomjerno lučenje može uzrokovati tumor u samoj nadbubrežnoj žlijezdi, ili tumor u nekom drugom dijelu tijela koji prekomjerno stimulira nadbubrežne žlijezde. Ako se tumor razvio u hipofizi (vidi tumori hipofize) stanje se naziva Cushingovom bolešću, a ne Cushingovim sindromom.

Simptomi

Simptomi se obično javljaju u toku nekoliko mjeseci. Prvi simptom je debljanje lica, koje postaje okruglo i crveno. I tijelo počinje debljati, te se jastučasta naslaga masnog tkiva može razviti i između lopatica, i leđa poprime okrugao izgled. S druge strane, bolesniku se skupljaju mišići (hipotrofija) ruku i nogu, te se osjeća slabo, umorno i potišteno (deprimirano). Koža se može posuti mrljama, a na trbuhu ili zadnjici ponekad se spontano javljaju ljubičaste pruge (kao da je koža prenategnuta). Na rukama i nogama stvaraju se modrice. Kosti se stanjuju i lako dolazi do prijeloma (fraktura). Mogu se javiti i šećerna bolest, visoki krvni tlak ili dekompenzacija srca.
Glas bolesnica postaje dublji, na tijelu im počinju rasti dlake kao u muškaraca, te izostaje menstruacija (vidi amenoreja). Muškarci postaju impotentni i gube dlake. Oba spola gube seksualni nagon.

Učestalost

Cushingov sindrom nije čest poremećaj, te pogađa vrlo mali broj ljudi koji dugo vremena uzimaju kortikosteroidne lijekove. Cushingova bolest je rijetka, i uglavnom se javlja kod žena mlađe do srednje dobi.

Što poduzeti?

Ako zamijetite neki od navedenih simptoma, obratite se liječniku. Ako liječnik posumnja na Cushingovu bolest, uputit će vas u bolnicu na specijalizirane pretrage. Uzrok bolesti mogu biti kortikosteroidni lijekovi što ih uzimate iz nekog drugog razloga; u tom slučaju, liječnik će postepeno smanjiti dozu i propisati vam po potrebi alternativnu terapiju. Nemojte nikada prekidati uzimanje kortikosteroidnih lijekova bez savjeta liječnika, jer se može razviti akutna insuficijencija (zatajenje) nadbubrežnih žlijezda.

Ako je uzrok tumor hipofize, tumor se odstranjuje operativnim putem ili radioterapijom, ili se odstranjuju nadbubrežne žlijezde pa bolesnik mora doživotno uzimati tablete hidrokortizona (vidi Addisonova bolest). Ako bolest uzrokuje tumor jedne nadbubrežne žlijezde, odstranit će se cijela žlijezda; druga žlijezda bi trebala nadoknaditi manjak.
Liječnici će vam preporučiti najbolju terapiju za vaš slučaj. Bez obzira na oblik liječenja, vaše stanje će se potpuno popraviti, iako će to u nekim slučajevima zavisiti o doživotnom uzimanju određenih lijekova.