Akromegalija Simptomi I Liječenje

akromegalija

Akromegalija je rijetka bolest kod koje hipofiza (u odraslih osoba) stvara prekomjernu količinu hormona rasta. To dovodi do pretjeranog rasta, iako, kod odraslih osoba, ne i veću visinu budući da rast u visinu prestaje po završetku formiranja glavnih kosti, tj. krajem adolescencije. Višak hormona rasta izaziva zato akromegaliju, bolest kod koje dolazi do zadebljanja kostiju i povećanja ostalih tvorbi i organa. Do prekomjernog lučenja hormona rasta dolazi zbog tumora hipofize.

Simptomi

Akromegalija se obično ne očituje sve do srednje dobi. Prvi simptom što ga bolesnik zamjećuje je obično postepeno povećanje šaka i stopala – npr., počne ga stezati prsten ili odjednom ustanovi da mu je potreban veći broj cipela. Glava i vrat postaju širi, a donja čeljust, čelo, nos i uši sve istureniji. Koža i jezik zadebljaju, a crte lica ogrube. Bolesnikov glas znade postati dublji, te osjeća trnce u šakama i zamor; sve se više znoji, ukočen je, i osjeća bolove u cijelom tijelu. Kod žena se može javiti pojačana dlakavost na tijelu i udovima.

Neki slučajevi akromegalije popraćeni su i šećernom bolesti, pa će bolesnik osjećati i simptome te bolesti. Osim toga, ako je tumor hipofize velik, simptome može uzrokovati i pritisak tumora na susjedne dijelove mozga.

Opasnosti

Što se dulje ne liječi, to je bolest opasnija. Ako se srce i dalje povećava, može doći do dekompenzacije srca. Moguć je i visoki krvni tlak, a velik tumor hipofize može uzrokovati tegobe s vidom ili oštetiti preostali dio hipofize – uzrokujući hipopituitarizam, bolest koja može dovesti do smrti, ako se ne liječi.

Što poduzeti?

Ako zamijetite opisane simptome, svakako se obratite liječniku. Ako liječnik posumnja na akromegaliju, poslat će vas specijalisti na pretrage. Analizom krvi utvrdit će se količina hormona rasta u tijelu, a rendgenskom snimkom lubanje i kompjuteriziranom tomografijom mozga eventualna abnormalna novotvorevina u hipofizi.

Liječenje

Ako pretrage pokažu da se radi o tumoru hipofize koji više nije aktivan pa je bolest prestala napredovati, možda neće biti potrebno nikakvo liječenje.
Ako, međutim, aktivan tumor uzrokuje tegobe zbog veličine, trebat će ga odstraniti ili uništiti. Ponekad se bolest liječi tabletama lijeka koji smanjuje razinu hormona rasta. Najbolja terapija zavisi o nizu faktora, pa je stoga potreban specijalistički tretman. Osim toga valja liječiti i eventualne druge tegobe koje su posljedica akromegalije.

Dugoročni izgledi

Kirurškim odstranjivanjem tumora hipofize mogu se uspješno otkloniti tegobe s vidom. Međutim, operativni zahvat ne mora uroditi potpunim oporavkom (izlječenjem) budući da su promjene na kostima i izgledu uglavnom ireverzibilne (nepovratne). U svakom slučaju, liječenjem se zaustavlja napredovanje bolesti i ublažavaju mnogi simptomi.