Addisonova Bolest Simptomi

Addisonova bolest

Kod Addisonove bolesti kora (korteks ili vanjski sloj) nadbubrežnih žlijezda postepeno izlučuje sve manje steroidnih hormona. Tijelo može nadoknaditi nedostatak svih tih homona osim hidrokortizona – a manjak tog hormona uzrokuje, među ostalim, i nisku razinu glukoze (izvora energije) u krvi. Najčešći je uzrok Addisonove bolesti autoimuni poremećaj zbog kojega tijelo samo uništava koru nadbubrežne žlijezde.

Simptomi

Simptomi se obično razvijaju vrlo postepeno, a obuhvaćaju pomanjkanje apetita, gubitak težine, osjećaj sve jačeg umora i slabosti, i anemiju. Mogući su i napadaji proljeva ili zatvora stolice (opstipacije), te blagi poremećaji probave s mučninom ili povraćanjem. Koža postaje (i ostaje) izrazito tamna kao da se stalno sunčate.

Addisonova bolest je izuzetno rijetka, i pogađa uglavnom osobe između tridesete i pedesete. Ponekad se javlja u sprezi s nekim drugim autoimunim poremećajem, kao što je perniciozna anemija ili Hashimotova bolest.

Opasnosti

Ako se ne liječite, izlažete se opasnosti od akutne insuficijencije nadbubrežnih žlijezda koja uvijek zahtijeva hitnu bolničku obradu. Dodatna opasnost prijeti vam od hipoglikemije.

Što poduzeti?

Ako mislite da imate Addisonovu bolest, porazgovarajte s liječnikom, iako ga vaša “preplanulost” i neodređeni simptomi mogu ponekad zavarati. Analizom će se odrediti imate li nisku razinu steroidnih hormona u krvi. Ako dijagnoza potvrdi Addisonovu bolest, morat ćete doživotno uzimati tablete hidrokortizona (dvaput dnevno) kako biste nadoknadili manjak tog hormona što ga vaše žlijezde ne izlučuju. Tablete će vas riješiti svih simptoma. Dobit ćete karticu s uputama o potrebnoj terapiji ako se razvije akutna insuficijencija nadbubrežnih žlijezda; karticu uvijek nosite sa sobom. Ako imate neku bolest ili infekciju, ma kako beznačajne bile, recite to liječniku koji će vam možda povećati dozu hidrokortizona kako bi spriječio akutnu insuficijenciju nadbubrežnih žlijezda.
Propisane tablete i savjeti trebali bi vam osigurati normalan život i razmjerno dobro zdravstveno stanje.