Vrtoglavica Simptomi I Liječenje

vrtoglavica

Vrtoglavica nije bolest, već simptom poremećaja u mozgu i/ili organima ravnoteže u unutrašnjem uhu. Uzrok ove tegobe može biti niz osnovnih poremećaja.

Simptomi

Ako patite od vrtoglavice, čini vam se da se vrtite, ili da stojite na mjestu dok se sve oko vas vrti. Napadaj vrtoglavice može biti blag ali i težak – s mučninom, povraćanjem, gubitkom ravnoteže i padom, čak i nesvjesticom (izraz »vertigo« se često nepravilno primjenjuje na strah od visine; ispravan izraz za tu pojavu je »akrofobija«).

Vrtoglavica je u nekim slučajevima posljedica bolesti, kao što su labirintitis ili Menierova bolest. Međutim, poremećaj koji uzrokuje vrtoglavicu je u većem broju slučajeva nevažan i prolazan, pa je i sam napadaj vrtoglavice nevažan i prolazan. Doduše, u takvim slučajevima ponekad je teško utvrditi razlog tegobe, osobito kod starijih osoba.

Što poduzeti?

Ako ste imali težak napadaj vrtoglavice, ili učestale napadaje, obratite se liječniku koji će vas vjerojatno uputiti na specijalne dijagnostičke pretrage radi otkrivanja eventualnog ozbiljnog poremećaja.

Liječenje

Najbolje je prileći sve dok vrtoglavica (i eventualna mučnina) ne prođe. Ako nije utvrđen nikakav poremećaj koji bi mogao izazivati učestale napadaje, liječnik će vam možda propisati lijek koji će stabilizirati mehanizam za ravnotežu u unutarnjem uhu.