Tumor Grkljana Simptomi i Liječenje

tumor grkljana

Tumor grkljana može biti benigni ili maligni. Postoji neznatna razlika između dviju vrsta benignih tumora – papiloma (kojih obično ima nekoliko) i polipa (obično se javlja samo jedan). Oba se mogu odstraniti bez trajnih posljedica; čini se da ih izaziva kriva (možda i prekomjerna) upotreba glasnica. Maligni tumori (rak) javljaju se uglavnom kod jakih pušača, a vrlo rijetko kod nepušača.

Tumor grkljana simptomi

Promuklost je obično jedini simptom. Nema simptoma nalik na simptome gripe kao kod laringitisa. Ako je tumor maligni, metastaze raka mogu na kraju otežati disanje, a na vratu se može pojaviti i sve veća kvrga. Kod djeteta tumori na larinksu, zbog uskog dišnog puta kroz larinks, često pridaju glasu visok, kreštav prizvuk.
Promuklost je zbog benignog tumora obično povremena, ali promuklost uslijed raka je trajna i postepeno se pogoršava. Budući da rak nije bolan i razvija se polako, bolesnik ga isprva gotovo i neće zamijetiti.

Učestalost

Učestalost oboljenja u muškaraca je oko 15 puta češći nego u žena. Benigni tumori su nešto rjeđi; oni se uglavnom javljaju kod ljudi, npr. pjevača, koji krivo ili prekomjerno upotrebljavaju glasnice.

Opasnosti

Glavna opasnost sastoji se u tome što možete zanemariti promuklost koja se polako pogoršava sve dok nije prekasno za uspješno liječenje raka grkljana, koji je gotovo redovito izlječiv ako se dijagnosticira u početnom stadiju. Ako se ne otkrije na vrijeme, on se može lokalno proširiti ili ući u optok krvi i stvoriti sekundarni rak (metastaze) negdje drugdje u tijelu.

Što poduzeti?

Nemojte zanemariti neobjašnjive promjene glasa. Ako ste promukli dulje od tjedan dana ili se promuklost periodično vraća, obratite se liječniku. Ako na grlu nema znakova upale, koja prati laringitis, liječnik će vas vjerojatno uputiti specijalistu koji će vam pregledati grlo posebnim ogledalom. Ako zamijeti otok ili bilo kakvu abnormalnost, specijalist će vjerojatno obaviti endoskopski pregled s biopsijom da utvrdi radi li se kod vas o malignom tumoru ili ne.

Tumor grkljana liječenje

Benigni tumori, bili oni papilomi ili polipi obično se odstranjuju manjom operacijom uz lokalnu anesteziju. Maligni tumori, ako se otkriju u početnom stadiju, općenito se liječe – u većini slučajeva uspješno – radioterapijom. Ako je rak uznapredovao, grkljan će se odstraniti kirurškim zahvatom. Čak i tada postoji 50% izgleda na izlječenje. Kake biste ponovno mogli progovoriti, morat ćete raditi, možda i nekoliko mjeseci, s fonijatrom koji će vas naučiti kako da koristite jednjak kao nadomjestak grkljana. Alternativna, nedavno otkrivena metoda sastoji se u operaciji kojom se stvara krilni zalistak između jednjaka i dušnika. Zalistak omogućava izlaženje zraka iz pluća, kroz zalistak, te jednjakom prema gore gdje se stvaraju govorni glasovi. Time se izbjegava udisanje u želudac i “izdisanje” iz želuca radi stvaranja govora.