Sinuitis (Sinusitis) Simptomi i Liječenje

sinuitis

Sinuitis je upala sluznice sinusa koja je posljedica  bakterijske   ili  virusne   infekcije. Među nekoliko povezanih sinusa (šupljina oko nosa) najčešće su zahvaćeni čeoni sinusi (u čelu odmah iznad očiju) i maksilarni sinusi (u gornjoj čeljusti). Sluznica glavne nosne šupljine nastavlja se na sluznicu koja oblaže sinuse, pa se mikroorganizmi, koji uzrokuju sinuitis, šire na sinuse iz nosa. To se obično dešava kada od prehlade, koja je virusna infekcija, nastanu komplikacije zbog sekundarne infekcije koju uzrokuju bakterije.

Sinuitis simptomi

Nakon nekoliko dana prehlade, kad biste očekivali da će vam biti bolje, začepljenost nosa se pogoršava, a količina zelenkastog iscjetka povećava. Kasnije vam se nos začepi još jače zato što su se začepili hodnici između nosa i sinusa, pa je prestalo izlučivanje iscjetka. Morate disati kroz usta, počinjete govoriti kroz nos i potpuno ste klonuli. Ako je infekcija zahvatila čeone sinuse, glavni simptom je glavobolja iznad jednog ili oba oka; glava vas najviše boli ujutro kad se probudite. Donji dio čela neposredno iznad očiju, vrlo je osjetljiv na dodir, pa ćete osjetiti prodornu bol kad prignete glavu. Ako je infekcija zahvatila maksilarne sinuse, boljet će vas jedan obraz ili oba. Činit će vam se da vas boli zub u gornjoj čeljusti. Katkada do sinuitisa dolazi nakon liječenja zuba, zato što se infekcija proširila sa zubnih korijena kroz kost u sinus.

Učestalost

Iako je sinuitis čest neki ljudi ga nikada ne dobiju, a drugi se razbole čim se jako prehlade; neki ga dobiju samo ako skoče u vodu i pri tom ne začepe nos. Do napadaja bolesti može doći od oštećenja nosnih kostiju ili čak ako u nosnicu ude strano tijelo. Deformiranost nosa, primjerice devijacija septuma može povećati osjetljivost zbog začepljenja nosnih hodnika.

Opasnosti

Opasnost je minimalna, ako se sinuitis liječi antibioticima. Prije njihova otkrića infekcija se ponekad širila kroz sluznicu sinusa u kosti, pa čak i u mozak. Takvih komplikacija danas gotovo i nema.

Što poduzeti?

Iskušajte preporučene mjere samopomoći. Ako simptomi potraj u dulje od tri-četiri dana obratite se liječniku koji će vjerojatno potvrditi dijagnozu sinuitisa pregledom usta i nosa opreznim pritiskom na dno sinusa iznad očiju i poviše obraza.

Sinuitis liječenje

Samopomoć: ostanite u kući, u prostoriji s ravnomjernom temperaturom i s visokim sadržajem vlage; suhe, prezagrijane sobe otežavaju simptome. Oprezno brišite nos papirnatim rupčićima koje valja uništiti poslije upotrebe. Uzmite aspirin ili paracet za smirivanje bolova i udišite paru iz lavora s vrelom vodom.

Stručna pomoć: osim antibiotika širokog spektra, liječnik vam može preporučiti sredstvo za dekongestiju nosa u obliku tableta ili kao kapi ili sprej za nos. Sredstva za dekongestiju smanjuju otok sluznice i tako proširuju dišne putove, ali njih morate upotrebljavati samo prema uputi u pakovanju ili prema savjetu liječnika: ako se toga ne držite, lijek može napraviti više štete nego koristi. Nastavak liječenja je nepotreban ako sinuitis ne potraje; u protivnom će vam liječnik savjetovati manju operaciju uz lokalnu anesteziju: najprije se probuši kost između nosa i sinusa da bi se otvorio dodatni nosni hodnik, a zatim se sinusi ispiru sterilnom vodom. To olakšava začepljenje. Tekućina s ispranim sadržajem se obično daje na analizu radi otkrivanja uzročnika i najboljeg načina za suzbijanje infekcije. Možda će biti potrebna (iako rijetko) još jedna manja operacija radi poboljšanja drenaže.