Pleuritis Simptomi i Liječenje

upala pluća

Pri normalnom disanju pluća se lako i ritmički šire i skupljaju unutar grudnog koša. Da bi se olakšalo to gibanje i podmazalo pokretne dijelove, pluća su obavijena vlažnom, glatkom, dvoslojnom opnom (pleura poplućnica, porebrica). Vanjski sloj te opne prekriva unutarnju stranu grudnog koša; između ta dva sloja je praktički nezamjetljiv prostor (pleuralni prostor) koji omogućava slojevima da lagano klize jedan preko drugoga. Ako se bilo koja od pleura upali i ohrapavi klizanje slojeva je ometano, vi ste se razboljeli od pleuritisa.
Pleuritis je zapravo prije simptom osnovne bolesti nego sama bolest. Upala pleure može nastati kao komplikacija neke infekcije pluća ili grudnog koša, npr. pneumonije ili tuberkuloze; upala može nastati i zbog blagog oblika pneumotoraksa ili ozljede grudnog koša. Pleuritis katkada izaziva nove komplikacije zbog cijeđenja tekućine u pleuralni prostor, a posljedica toga je stanje koje se zove pleuralni izljev. No, pleuritis nije jedina bolest koja može dovesti do pleuralnog izljeva; izljev mogu izazvati bolesti kao što su reumatoidni artritis, oboljenja jetre ili bubrega ili dekompenzacija srca. Čak i rak koji metastazira iz pluća, dojke ili jajnika može uzrokovati pleuralni izljev.

Pleuritis simptomi

Ako imate pleuritis, osjećat ćete bolove pri dubokom disanju ili kašlju, a bolovi u prsima (s jedne strane, ne u sredini) mogu biti vrlo jaki. Ti bolovi mogu biti popraćeni i drugim simptomima osnovne bolesti. Bolovi će nestati ako zbog pleuritisa dođe do pleuralnog izljeva, zato što tekućina sprečava trenje među slojevima; no, kad se nakupi mnogo tekućine, možete ostati bez daha.

Učestalost

Zahvaljujući antibioticima, pleuritis i pleuralni izljev, koji su posljedica infekcije, vrlo su rijetki. Jedna na 1000 osoba obraća se godišnje (prosječno) liječniku zbog jedne ili obje bolesti, a smrtnost je danas vrlo rijetka. Pleuritis je četiri puta češći od pleuralnog izljeva.

Opasnosti

U većini slučajeva opasnost leži u osnovnoj bolesti. Jak pleuralni izljev može stlačiti pluća i izazvati gubitak daha. Izljev može izazvati i empijem.

Što poduzeti?

Obratite se liječniku ako vam je disanje bolno, ako imate i malo povišenu temperaturu i ako vam se čini da gubite dah. Pošto se liječnik raspita o simptomima i ranijoj bolesti, poslušat će vam grudni koš stetoskopom i perkutirati ih, pazeći na karakterističan zvuk upaljene pleure i pleuralnog izljeva. Možda će biti potrebna rendgenska: snimka pluća. Ako imate pleuralni izljev, jedan od načina dijagnosticiranja uzroka jest pregled sastava tekućine; stoga se uzima uzorak tekućine (radi mikroskopskog pregleda) iz pleuralnog prostora pomoću igle i štrcaljke.

Pleuritis liječenje

Budući da su pleuritis i pleuralni izljev simptomi osnovne bolesti, jedini sigurni načinje liječenje te osnovne bolesti. U međuvremenu će vam liječnik preporučiti analgetik radi ublažavanja bolova u prsima.