Nosni Polipi

nosni polipi

Ako se dio sluznice nosa proširi i izboči u nosnu šupljinu, ta se izraslina zove polip.
Nosni polipi je uzrokovano prekomjernim stvaranjem tekučine u stanicama sluznice što je posljedica bolesnog stanja, npr. alergijskog rinitisa. Polipi nisu opasni, ali jedan veliki ili više malih polipa mogu začepiti nosne hodnike i otežati disanje, te oslabiti osjet njuha. Ako je otvor između nosne šupljine i jednog od sinusa začepljen, možete osjetiti bolove u glavi i licu koji nalikuju na bolove kod sinuitisa.

Nosni polipi – što poduzeti?

Ako vam se nos postepeno začepljava, možda imate polipe. Pregledajte sluznicu nosa u ogledalu tako da osvijetlite nosnice. Polipi izgledaju kao biserno-sive kvržice. No, polipi se često nalaze u stražnjem dijelu nosa gdje se mogu vidjeti samo posebnim instrumentom. Ako sumnjate na nosne polipe, morate otići k liječniku koji će vas, potvrdi li dijagnozu, uputiti otorinolaringologu; jedini način liječenja je odstranjenje polipa. Ta se
manja operacija obavlja obično uz lokalnu anesteziju, praktički bez komplikacija, i obično je uspješna; no, u nekim slučajevima polipi se mogu ponovno javiti, pa će biti potrebna još jedna manja operacija.