Laringitis – Upala Grkljana Simptomi i Liječenje

laringitis

Laringitis obično uzrokuje bakterijska ili virusna infekcija grkljana koji se nalazi na vrhu dušnika. Infekcija obično nastaje nakon prehlade ili grlobolje, te izaziva opću upalu i otok sluznice grkljana zajedno s glasnicama. Budući da je otvor grkljana kod male djece vrlo uzak, otečena sluznica katkada ometa disanje, ali takve tegobe nema kod laringitisa u odraslih. Ponekad je laringitis posljedica nadražaja i upale grkljana bez infekcije – na primjer, dima cigarete, alkohola ili prekomjerne upotrebe glasa.

Laringitis – simptomi

Glavni simptom je promuklost koja u toku dva do tri dana može dovesti do gubitka glasa; govorenje može štoviše biti i bolno. Može se javiti i povišena temperatura ili drugi simptomi nalik na simptome gripe. Većina bolesnika ozdravi nakon nekoliko dana, ali laringitis može katkada postati trajan, naročito kod bolesnika koji pate od sinuitisa ili kroničnog bronhitisa.

Opasnosti

Glavna opasnost od naoko očitog laringitisa je u tome što on može biti simptom tumora. U rijetkim slučajevima, kada su bolno gutanje i bolovi u uhu povezani s promuklosti, može se raditi o tuberkulozi.

Laringitis – što poduzeti?

Ako je očito da imate laringitis, a inače ste zdravi, ostanite kod kuće, odmarajte glas, ne pušite i ne pijte alkohol sve dok upala i promuklost ne prođu. To ne bi smjelo trajati dulje od četiri-pet dana. Ako ste promukli dulje od tjedan dana, obratite se liječniku koji će se raspitati o vašem općem zdravstvenom stanju i pregledati vam grlo da vidi je li upaljeno. Ako nema znakova upale, onda se vjerojatno ne radi o laringitisu, pa će biti potrebni drugi dijagnostički postupci, možda i u bolnici.
Ako se pokaže da bolujete od kroničnog bronhitisa, sinuitisa ili tuberkuloze, terapijom osnovne bolesti izliječit će se i laringitis. Ako je to uputno, liječnik će vam savjetovati da prestanete pušiti, da umjereno pijete, a možda i da promijenite radno mjesto.