Krvarenje Iz Nosa

krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa počinje obično iznenada i samo iz jedne nosnice. To se može dešavati često. Nosnu sluznicu lako oštete infekcije (npr. prehlada) i kraste koje ih često prate. Međutim, ako sluznica nije ozlijeđena, u većini slučajeva čini se da do krvarenja dolazi “bez razloga”. Uglavnom se ipak ne morate zabrinjavati zato što krvarenje iz nosa obično nije simptom nekog drugog poremećaja. Opća krvna bolest, npr. trombocitopeniju može, u rijetkim slučajevima, izazvati krvarenje iz nosa, ali se kod te bolesti obično javlja obilno krvarenje i na drugim mjestima – na primjer, iz desni ili usta ili pod kožom.

Krvarenje iz nosa – liječenje

Samopomoć: sjednite, nagnite se naprijed i dišite kroz usta. Zatvorite donji dio nosa na strani koja krvari pritisnuvši ga jagodicom palca. Pritiskujte 5 do 10 minuta. To će zaustaviti krvarenje. Ne brišite nos otprilike 12 sati; nakon toga oprezno obrišite nos tako da ne pomaknete ugrušak koji se stvorio i zaustavio krvarenje.

Stručna pomoć: ako krvarenje potraje, obratite se liječniku ili otiđite na odjel ORL (odjel za uho, nos i grlo), u bolnicu. Liječnik će vam vjerojatno ugurati u nosnicu komad gaze i reći vam da je ostavite u nosu nekoliko sati. Ako je krvarenje uporno ili učestalo, područje krvarenja može se kauterizirati, a liječnik može uzeti i uzorak krvi da provjeri ne bolujete li od anemije. To nije vjerojatno; općenito govoreći, usprkos vanjskom izgledu, nosnim krvarenjem gubi se srazmjerno malo krvi. Ako vam nos krvari od prilično jake ozljede, moguće je da ste zadobili devijaciju septuma koja može izazvati teškoće s disanjem.
Zatražite od liječnika da vam pregleda nos ako ste zabrinuti zbog te mogućnosti.