Katar U Nosu

katar

Katar je neodređen, nestručni izraz koji raznim ljudima znači razne stvari, no praktički svi oboljeli imaju začepljen nos iz kojega se izlučuje tekućina. Ta tekućina može biti rijetka i bistra, ali češće je gusta i mutna. Oboljeli osjećaju nelagodu i teško dišu. Noću se nosnica s one strane na kojoj bolesnik leži začepi i ometa san, ili se iscjedak cijedi u grlo što dovodi do napadaja kašlja. Ovisno o uzroku, stanje može trajati tjednima, ili doći i proći u razmaku od nekoliko dana.
Najčešći uzrok katara je virusna infekcija, npr. prehlada. Djeca u prvim godinama školovanja, kada su tek izložena mnogim virusima, posebno su sklona napadajima katara. Do osme godine većina djece postaje otpornija na takve infekcije.
Ostala stanja koja mogu uzrokovati katar obuhvaćaju alergijski rinitis, nosne polipe i neka iskrivljenja nosnih hodnika. Ako se riješi osnovno oboljenje, katar također obično nestaje. Katar može nastupiti zbog lokalnog nadražaja prašinom, previše suhog zraka, zbog loženja plinom ili lož-uljem, ili zbog kemijskih tvari koje se prenose zrakom. Neki lijekovi mogu također potaći stvaranje iscjetka iz nosa.

Samopomoć za začepljen nos ili nos koji curi

Premda se virusne infekcije poput obične prehlade ne mogu liječiti, smetnje u nosu što Ih one stvaraju mogu se olakšati ovim uputama za samopomoć. Osim toga, zapamtite da je sluznica nosnih hodnika osjetljiva i da ima mnogo kapilara uz samu površinu; pripazite da ne brišete nos previše energično jer će vam od toga prokrvariti iz nosa i stvoriti dodatne tegobe.

Inhalacija parom

Niz sredstava za inhalaciju može se nabaviti bez recepta; ona obično sadrže mentol ili neku sličnu tvar. Kad se rastope u vrloj vodi i udišu kroz nos, ona razmekšaju sluznicu koja se zatim može pročistiti temeljitim brisanjem nosa.

Brisanje nosa

Brišite nos čistom maramicom ili papirnatim rupčićima. Prvo ispraznite jednu nosnicu, a drugu zatvorite pritiskom bočne strane nosa. Zatim to ponovite s drugom nosincom. Ljudi često griješe stišćući obje nosnice. To tjera zrak, koji ne može izaći kroz nos, kroz Eustahijevu cijev u srednje uho gdje on može probiti bubnjić. Sluz može na isti način prodrijeti kroz Eustahijevu cijev u sednje uho i proširiti infekciju.

Sredstva za dekongestiju nosne sluznice

Bez recepta možete kupiti preparate za skupljanje i sušenje oteknutog tkiva koje stvara sluz u nosu i sinusima, te za razmekšavanje i pročišćavanje preostale sluzi iz nosa. Ta se sredstva mogu dobiti kao tablete, sprejevi ili kapi. Nemojte nikada prekoračiti maksimalnu dozu koja je naznačena u uputi na pakovanju, jer će to dovesti do povratne reakcije, tj. tkivo će reagirati na lijek u sredstvu za dekongestiju stvarajući još više sluzi nego prije. Produžena upotreba može s vremenom izazvati ozljedu i ožiljak na nosnom tkivu i stvoriti nove tegobe.