Faringitis – Upala Ždrijela

faringitis

Farinks (ždrijelo) je dio grla između krajnika i glasnica (u grkljanu). Akutna (nagla) upala ždrijela, npr. akutna upala krajnika, posljedica je bakterijske i virusne infekcije. Jedina je razlika u tome što je faringitis obično lakše oboljenje od tonzilitisa, a neki medicinski stručnjaci oba oboljenja nazivaju jednostavno “akutna grlobolja”. Trajna infekcija (kronični faringitis) javlja se kad se kronična infekcija susjednih organa – obično respiratornog sistema, sinusa ili usta – proširi na ždrijelo. No, faringitis mogu izazvati i samo nadražaj i upala ždrijela bez infekcije – na primjer, dim cigarete, alkohol ili prekomjerno korištenje glasa.

Faringitis simptomi

Ako imate akutni faringitis boli vas grlo, teško gutate i vjerojatno se osjećate grozničavo. Kao i kod tonzilitisa, grlo vam je crveno i upaljeno. Ako imate kronični faringitis, simptomi obično nisu tako teški. Bez obzira na vrstu faringitisa, promukli ste ako je infekcija zahvatila i grkljan.

Što poduzeti?

Pokušajte s uputama za samopomoć koje smo niže detaljno opisali, ako sumnjate da imate faringitis. Ako usprkos tim mjerama grlobolja potraje dulje od (nekoliko) dana morate se obratiti liječniku.

Faringitis liječenje

Samopomoć: nemojte pušiti bez obzira na to da li imate akutni ili kronični. Odmorite grlo uzimajući većinom tekuću hranu. Razne pastile, sredstva za ispiranje usta i grgljanje trebali bi ublažiti simptome akutnog faringitisa, a aspirin ili paracet mogu smiriti bolove.

Stručna pomoć: liječnik obično propisuje tablete antibiotika za akutni i naročito mučan napadaj. Ako se radi o kroničnom faringitisu liječnik će nastojati otkriti i liječiti primarni izvor infekcije. Nakon toga bolest će nestati.