Edem Pluća Simptomi i Liječenje

Edem Pluća

Edem nije bolest: to je akutni, dramatični i katkada po život opasni simptom dekompenzacije srca. Edem (oteknuto tkivo) nastaje od nedjelotvornog pumpanja lijeve srčane komore što izaziva protutlak krvi u plućnim venama (venama koje iz pluća dovode oksigeniziranu krv u srce). Kako tlak u venama i njihovim ograncima raste, tekućina se izlijeva iz krvnih žila u alveole i nakupljanje tekućine dovodi do otoka pluća. Kad dođe do akutnog i naglog gubljenja daha, kaže se da je bolesnik dobio napadaj plućnog edema. To se katkada događa iznenada i bez upozorenja, tako da čovjek nije ni svjestan da boluje od dekompenzacije srca.

Edem pluća simptomi

Napadaj edem pluća manifestira se gubitkom daha koji se pogoršava u toku nekoliko sati. To se obično dešava usred noći kad bolesnika obuzme osjećaj da se mora boriti da dode do daha pa izjuri van ili prema otvorenom prozoru. Obično se javlja kašalj koji je suh i u početku škaklja, ali se kasnije stvara krvav, pjenasti ispljuvak. Kod jakog napadaja može doći i do cijanoze (kad usta poplave) zbog nedovoljne količine kisika u krvi.

Učestalost

Statistički podaci pokazuju da u prosječnoj godini otprilike jedna na 1000 osoba u Velikoj Britaniji ima napadaj edema pluća. Međutim, napadaji nisu uvijek teški.

Što poduzeti?

Ako imate napadaj edema pluća, možda se već liječite zbog dekompenzacije srca. Na prvi znak iznenadnog i teškog gubitka daha, odmah pošaljite po liječnika; ako se hitno poduzmu potrebne mjere, terapija će biti uspješna, ali odgađanje može biti fatalno. Dok čekate liječnika, nemojte baciti ispljuvak jer će pregled ispljuvka pomoći u dijagnozi. Liječnik će vam, kad dođe, izmjeriti krvni tlak, na brzinu pregledati prsa stetoskopom i upitati vas da li vas boli u prsima; bolovi uz gubitak daha pokazuju da se možda prvenstveno radi o koronarnoj trombozi, a ne o edemu pluća.

Edem pluća liječenje

Samopomoć: nastojte ostati hladnokrvni. Lakše ćete disati ako sjedite uspravno nego ako ležite.

Stručna pomoć: ako liječnik ne sumnja na koronarnu trombozu, glavni mu je cilj da što prije olakša disanje. To se obično najbolje radi u bolnici gdje ćete dobiti kisik radi sprečavanja cijanoze. Liječnik može odabrati nekoliko sredstava, a svako od njih može se dati injekcijom direktno u venu radi bržeg djelovanja. Jedna od mogućnosti je injekcija morfija kako bi se disanje usporilo i postalo dublje. Liječnik će vam možda radije dati diuretik (koji će omogućiti drenažu tekućine iz pluća i tako olakšati disanje) ili bronhodilatator (koji otvara blokirane zračne šupljine u plućima). Ako još ne dobivate lijekove zbog dekompenzacije srca, liječnik će vam možda dati sredstva za jačanje rada srca. U nekim slučajevima, ako je napadaj edema pluća izazvala neka infekcija u grudnom košu, moraju se uz druge lijekove uzimati antibiotici.
Ako se edem pluća liječi brzo i djelotvorno i ako napadaj nije izazvala koronarna tromboza, ostat ćete u bolnici najviše tjedan dana. Čim izidete iz bolnice, morat ćete se i dalje liječiti zbog dekompenzacije srca, tako da se smanji mogućnost recidiva plućnog edema.