Bronhiektazija Simptomi i Liječenje

bronhiektazija

Bronhiektazija je proširenje ili iskrivljenje jednog ili više bronha koje se obično javlja u odrasloj životnoj dobi kao posljedica čestih infekcija u djetinjstvu. Pri tom je poremećena drenaža tekućine koju izlučuju bronhalne stanice, pa se tekućina nakuplja i zaostaje u bronhima, stvarajući novu infekciju.
Bronhiektazija se također može razviti u svako doba ako je jedan od bronha dugotrajno začepilo strano tijelo ili ako je dio bronha od rođenja mnogo uži no stoje to normalno.

Bronhiektazija simptomi

Glavni simptom je često kašljanje s velikim količinama zelenog ili žutog ispljuvka, katkada prošarenog krvlju. Količina ispljuvka se može povećati ako promijenite položaj tijela, osobito kad ležite. Bit ćete skloniji učestalim infekcijama pluća kad god se prehladite, a možete imati i zadah iz usta.

Učestalost

Bronhiektazija je danas vrlo rijetka zato što se mnoge infekcije iz djetinjstva, koje su nekada bile njen glavni uzrok, npr. sinuitis i infekcije grudnog koša (obično nakon ospica i hripavca) sprečavaju imunizacijom (cijepljenjem) ili se djelotvorno liječe antibioticima. I tuberkuloza, koja je nekada znatno napadala pluća, postala je rijetka. Štoviše, i ljudi koji imaju bronhiektaziju mogu živjeti normalnim životom zato što se liječe antibioticima na prvi znak nove infekcije.

Što poduzeti?

Ako učestalo iskašljavate velike količine zelene ili žute sluzi, obratite se liječniku koji će vam prsa pregledati stetoskopom. Za dijagnozu mu može zatrebati i rendgenska snimka grudnog koša i bronhoskopski nalaz.

Bronhiektazija liječenje

Samopomoć: dok ne saznate dijagnozu, ne možete ništa poduzeti. Ako doznate da imate bronhiektaziju, posebno se potrudite da izbjegnete prehladu i grlobolju. Nemojte pušiti niti izlagati pluća zraku u zadimljenim prostorijama. Ako imate infekciju donjeg dijela pluća – što je uobičajeno kod tog poremećaja – liječnik će vam objasniti metodu samopomoći, tj. metodu “pozicione drenaže”; to je način kojim ćete se osloboditi bronhalne sekrecije položajem tijela pri kojem je bronh, koji vodi u zahvaćeni plućni režanj, okrenut naglavce tako da tekućina istječe pod utjecajem sile teže i može se iskašljati. Ležanjem na krevetu tako da vam glava i prsa vise preko ruba kreveta 5 do 10 minuta dvaput na dan znatno ćete pročistiti pluća.

Stručna pomoć: na prvi znak infekcije liječnik će vam vjerojatno dati antibiotike i naglasiti da morate dovršiti propisanu kuru čak i kad vam se čini da je infekcija prošla brže na što ste očekivali. Ako je bolest ograničeno na vrlo mali dio bronha ili ako u ispljuvku ima mnogo krvi preporuča se kirurško odstranjenje zahvaćenog dijela.