Akutni Bronhitis Simptomi i Liječenje

akutni bronhitis

Upala sluznice glavnih dišnih putova pluća zove se bronhitis. Svatko s infekcijom dišnih putova može se razboljeti od akutnog bronhitisa budući da se virusi koji uzrokuju prehladufaringitis, mogu proširiti i u dišne putove pluća (bronhe i bronhiole). Upala koja time nastaje može nestati za nekoliko dana; to je osnovna razlika između akutnog i kroničnog bronhitisa, kod kojeg dugi i učestali napadaji infekcije uzrokuju postepeno oštećenje pluća.

Akutni bronhitis simptomi

Glavni simptom je kašalj sa sivkastim ili žućkastim ispljuvkom (sluzi). Ostali simptomi su kratak dah, hripanje i povišena temperatura. Često se u gornjem dijelu grudnog koša javljaju bolovi koji se pogoršavaju od kašlja.

Učestalost

Gotovo se svatko kad-tad razboli od akutnog bronhitisa. Ako ne pušite cigarete i nemate neku kroničnu plućnu ili srčanu bolest, dobit ćete vjerojatno akutni bronhitis samo jedanput u nekoliko godina. Pušači, astmatičari i stanovnici područja s visokim stupnjem zagađenosti zraka češće obolijevaju od te bolesti, kao i ljudi čija su pluća kongestirana (puna vode) zbog dekompenzacije srca.

Opasnosti

Opasnost je mala ako zdrav nepušač dobije jedan jedini napadaj akutnog bronhitisa. Međutim, svatko sa sklonosti bronhitisu, povećanom zbog pušenja, astme ili plućne bolesti poput bronhiektazije, imat će vjerojatnije učestale napadaje. S vremenom će napadaji oštetiti sluznicu bronha, pa će oslabiti i normalni proces čišćenja sluzi iz dišnih putova. To će zatim povećati osjetljivost i dovesti do kroničnog bronhitisa.

Što poduzeti

Nemojte zanemariti učestale napadaje akutnog bronhitisa. Obratite se liječniku koji će naći objašnjenje. Ako vam je to prvi napadaj, ili prvi u nekoliko godina, držite se savjeta samopomoći što vam ih ovdje preporučamo.

Akutni bronhitis liječenje

Samopomoć: ako imate povišenu temperaturu, uzmite po dva aspirina tri do četiri puta na dan daje snizite. Gotovo svaki lijek protiv kašlja, koji možete dobiti bez recepta, trebao bi vam pomoći da smirite kašalj ako se držite uputa priloženih u pakovanju. Pomoći će vam i termofor na prsima. Ostanite kod kuće, ne obavezno u krevetu, ali u toploj – ne pregrijanoj i zagušljivoj – sobi. Dišni putovi u nosu i bronhima lakše će se pročistiti ako je u sobi vlažniji zrak, što možete postići aparatom za vlaženje zraka ili parom vrele vode. Tim jednostavnim postupcima učinili ste sve što je potrebno; no, obratite se liječniku ako imate kratak dah, ako iskašljavate krv ako vam se temperatura popne iznad 38,5 °C ili ako vam ne bude bolje 48 sati nakon pojave simptoma. Ako ste do sada imali nekoliko napadaja bronhitisa, zapamtite da život ili rad u hladnoj i vlažnoj okolini škodi svakome tko je sklon toj bolesti; stoga razmislite o zamjeni stana ili promjeni radnog mjesta.

Stručna pomoć: budući da je akutni bronhitis obično virusna infekcija, specifično liječenje nije moguće niti se ne preporuča. No, ako hropćete pri disanju, liječnik vam može preporučiti bronhodilatator za inhalaciju u obliku aerosola. Možda će vam dati i lijek protiv kašlja, ako vas bole prsa od učestalih napadaja kašlja ili ako je kašalj suh. Ako vam je ispljuvak zelenkasto-žut, što upozorava na vjerojatnost sekundarne bakterijske infekcije, liječnik će vam dati antibiotik. Neki liječnici prepisuju antibiotike i kao mjeru opreza za slučaj sekundarne bakterijske infekcije.