U Hrvatskoj Do Sada 6063 Oboljelih Od Gripe

StockSnap / Pixabay

U Hrvatskoj je od početka sezone gripe prijavljeno ukupno 6063 oboljelih, a prema broju prijava sezona gripe je blažeg intenziteta u usporedbi s lani, iako je gripa još uvijek u uzlaznoj fazi, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Najveći broj prijava zabilježen je u županijama Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj te u Gradu Zagrebu. Od gripe, kao i u dosadašnjim sezonama, najčešće obolijevaju djeca školske i predškolske dobi.

Na temelju dojave s terena zabilježen je i prvi smrtni ishod kao komplikacija gripe, a umrli je s područja Osijeka.
Gripa, naime, može biti smrtonosna u osoba starije životne dobi opterećenih kroničnim bolestima, te se stoga i preporučuje cijepljenje tim kategorijama stanovništva svake godine, ističu iz Zavoda.
Od početka sezone u Nacionalnom referentnom centru Svjetske zdravstvene organizacije za influencu koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo obrađeno je 359 uzoraka na gripu.
U prošlom tjednu obrađena su 84 uzorka, od kojih je manje od polovine pozitivno na influencu, od čega je 77% uzoraka pozitivno na virus influnce tipa A, a 23% uzoraka na tip B. Među subtipiziranim uzorcima 82% je A/H1N1pdm09, a 18% je A/H3N2.
Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), sezona gripe je u uzlaznoj fazi, a prema prijavama iz 25 europskih zemalja pojačana je aktivnost virusa gripe.

Izvor: plivazdravlje.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*