Trigeminalna Neuralgija

Trigeminalna neuralgija

Ova vrsta neuralgije (“neuralgija” znači “bol zbog oštećenog živca”) gotovo nikada ne pogađa osobe mlađe od 50 godina, a najčešća je kod ljudi koji su prešli sedamdesetu. Trigeminus je jedan od najvažnijih živaca na licu. Ako se ošteti, javljaju se izuzetno jaki bolovi, obično samo s jedne strane lica. Nije poznato zbog čega dolazi do oštećenja živca niti zašto je taj poremećaj mnogo češći kod starijih osoba. Iako ne ugrožava život, trigeminalna neuralgija može biti vrlo neugodna, a ponekad može dovesti i do tjelesnog propadanja.

Bolesnik osjeća probadajuće bolove na zahvaćenoj strani lica i to duž pravaca protezanja živca. Neobično jaki bolovi traju od nekoliko sekundi pa sve do minute, a može ih izazvati i obični dodir osjetljivog mjesta na licu ili sjedenje na propuhu.

Ponekad se bolovi iz nepoznatog razloga javljaju svakih nekoliko minuta u toku nekoliko dana ili tjedana, a zatim mogu nestati. Međutim, probadajući bolovi se obično opetuju u sve kraćim vremenskim razmacima, pa se napadaji mogu s vremenom javljati gotovo neprekidno. U nekim slučajevima bolovi su popraćeni mišićnim spazmima (grčevima) koji izazivaju “tikove” (trzanje) na licu.

Što poduzeti?

Ako vam se čini da imate trigeminalnu neuralgiju, obratite se liječniku koji će vam vjerojatno pažljivo pregledati sinuse i uši, a možda vam i savjetovati da odete na pregled zubaru. Naime, infekcije sinusa, uši ili zuba mogu često na licu izazvati bolove koji se pogrešno zamjenjuju s neuralgijom. Ako ipak imate trigeminalnu neuralgiju, liječnik će vam propisati lijek koji će u većini slučajeva suzbiti napadaj. Lijek morate uzimati točno prema uputama: liječnik će vam davati postepeno sve veće doze sve dok bolovi ne nestanu, a zatim postepeno smanjivati dozu. Ako lijek u vašem slučaju ne djeluje, liječnik vam može preporučiti operaciju, tj. uništenje trigeminusa rezanjem ili uštrcavanjem alkohola oko živca. Zahvat će izvesti neurokirurg i to pod općom anestezijom. Sve do nedavno dio lica je nakon operacije ostajao trajno umrtvljen. Međutim, najnovijim metodama postižu se znatno bolji rezultati, te većina pacijenata može danas očekivati izlječenje bez neugodnih posljedica.