Kožne Tegobe Starijih Ljudi

Kožne tegobe starijih ljudi

Koža starijih ljudi postaje sve tanja, naboranija i kruća zbog postepenih promjena vlaknastih, elastičnih dijelova kože koji joj daju gipkost i glatkoču. Ove i ostale fizičke promjene su ireverzibilne; u procesu starenja koža može postati i osjetljivija na neke poremećaje i oboljenja koji pogađaju i mlađe osobe. Osim toga, u poodmakloj dobi na koži se sve češće javljaju (iako ponekad bez očitog razloga) mrlje i neobično pigmentirane površine. Ove promjene znadu nastupiti pa nestati, i općenito ne daju razloga za zabrinutost. Posebno je čest poremećaj poznat kao senilna purpura (koji je zapravo samo znak starenja kože pa stoga ne podrazumijeva nikakvu opasnost).

Senilna purpura

Crvenkasto-smeđe ili ljubičaste mrlje, ponekad do 50 mm široke ili duge, mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, iako su najzamjetljivije na nogama, podlakticama ili nadlanicama. Mrlje su posljedice krvarenja ispod kože; krv polako istječe iz sitnih krvnih žila koje su oštećene zbog sve manje elastičnosti kože. Iako se krv postepeno reapsorbira, proces je ireverzibilan pa će se mrlje vjerojatno opet pojaviti. Mrlje su inače bezopasne i ne morate zbog njih odlaziti liječniku. Ako baš želite da vam on potvrdi kako se radi zaista o senilnoj purpuri, a ne o nekom izlječivom poremećaju, možete se ipak posavjetovati s liječnikom.

Svrbež

Neobično suha i svrbljiva koža je također jedna od neugodnih popratnih pojava starenja. Ako vas smeta stalan svrbež, obratite se liječniku. On će provjeriti nemate li možda žuticu. Ako je uzrok starost – što je obično i slučaj – liječnik će vam vjerojatno preporučiti neku “hidratantnu” kremu ili losion (koji npr. sadrži lanolin) što bi trebalo ublažiti svrbež.