Niacin Djelovanje

piletina - izvor niacina

Kemijski je niacin sličan aminokiselini triptofanu (kojeg ima u jajima, mesu i peradi). Oko polovine potreba organizma za tim vitaminom može se zadovoljiti pretvorbom iz triptofana. Ostatak se mora dobiti prehranom, a dobar je izvor hrana bogata bjelančevinama. Niacin se može dobiti i iz dodataka prehrani, kao i mnogih proizvoda od žitarica koji su obogaćeni tim i ostalim vitaminima.

Kako djeluje?

Niacin je potreban za oslobađanje energije iz hrane bogate ugljikohidratima. Važan je i za kontrolu razine glukoze u krvi, zdravu kožu i održavanje uredne funkcije živčanoga i probavnog sustava. U Ujedinjenom se Kraljevstvu niacin prodaje uglavnom kao nikotinamid.

PREVENCIJA: Neki izvještaji iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća govore o uporabi niacina u liječenju ljudi oboljelih od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Nakon nekoliko mjeseci poboljšale su se funkcije zglobova, povećao opseg pokreta te snaga i izdržljivost mišića. Te podatke potvrđuju i novija istraživanja. Čini se da niacin ima protuupalna svojstva te da može pomoći u zacjeljivanju oštećene hrskavice.

DODATNI KORISNI UČINCI: Niacin povoljno djeluje na mozak i živčane stanice, a ima i podataka da može ublažiti depresiju, tjeskobu i nesanicu. Ako se daje dovoljno rano, čini se da može preokrenuti tijek šećerne bolesti tipa I (koja se uglavnom pojavljuje prije 30. godine života). Takva se terapija smije provoditi samo pod liječničkim nadzorom.

Koliko je niacina potrebno?

Preporučena količina dnevnog unosa ove tvari jest 13 mg za žene i 17 mg za muškarce. Za učinkovito liječenje raznih poremećaja potrebne su mnogo veće doze te se tada niacin uzima više kao lijek nego kao dodatak prehrani.

AKO GA UZIMATE PREMALO: Posljedice su blagog manjka macina nadražaj nekih dijelova kože, gubitak apetita, loša probava i osjećaj slabosti. U industrijaliziranim se zemljama teški manjak tog vitamina ne pojavljuje gotovo nikad. Simptomi te bolesti (pelagre) jesu: osip na dijelovima kože izloženima suncu, povraćanje, žarkocrveni jezik, umor i gubitak pamćenja.

AKO GA UZIMATE PREVIŠE: Kad se niacin u obliku nikotinamida uzima u preporučenim dozama, nema opasnosti. Maksimalna sigurna doza iznosi 500 mg na dan. Kad vam liječnik preporuči povećani unos tog vitamina, s vremena na vrijeme treba kontrolirati funkciju jetre jer je velike doze niacina mogu oštetiti.

Kako se uzima?

DOZIRANJE:
Kod tjeskobe i depresije: Uzimajte 50 mg niacina na dan; tu količinu možete naći u uobičajenim preparatima vitamina kompleksa B.
Protiv nesanice: Jedan sat prije spavanja uzmite 500 mg nikotinamida.
U liječenju artritisa: Tri puta na dan uzmite 500 mg nikotinamida, no samo pod liječničkim nadzorom.
SMJERNICE ZA UPORABU: Kako biste smanjili rizik nadražaja želuca, preporučuje se (pogotovo velike doze niacina) uzimati s hranom. Ako uzimate lijekove za snižavanje razine kolesterola u krvi, ne uzimajte nikakve preparate niacina.

Ostali izvori

Niacina ima u hrani bogatoj bjelančevinama, poput piletine, govedine, ribe i orašastih plodova. Kruh, žitarice i neke vrste tjestenine katkad se obogaćuju tim vitaminom. Jaja, mlijeko i mliječni proizvodi ne sadrže velike količine niacina, no sadrže mnogo triptofana, koji je alternativni izvor vitamina B3.

VAŽNO: Prije uzimanja bilo kojeg oblika niacina trebate se savjetovati s liječnikom ako patite od nekog od sljedećih stanja: šećerna bolest, nizak krvni tlak, problemi s krvarenjem, glaukom, ulozi (hiht), bolesti jetre ili ulkus. Sva se ta stanja mogu pogoršati uzimanjem niacina. Ako uzimate dnevnu terapijsku dozu od 1000 mg niacina, svaka tri mjeseca trebate otići k liječniku kako biste provjerili razinu jetrenih enzima u krvi.