E Vitamin Djelovanje

bademi - izvor e vitamina

E vitamin uobičajeni je naziv za skupinu srodnih tvari, poznatih i kao tokoferoli; postoje alfa-, beta-, gama- i delta-tokoferoli. Alfa-tokoferol najčešći je i najsnažniji oblik vitamina E. Budući da je topiv u masnoćama, taj se vitamin dugo može skladištiti u organizmu, uglavnom u masnom tkivu i jetri. Nalazi se samo u nekim vrstama hrane, i to onima bogatima masnoćama, pa je dovoljne količine teško unijeti prehranom s malo masnoća. Dodaci prehrani korisni su za postizanje optimalne razine vitamina E u organizmu.

Kako djeluje?

Jedna je od glavnih uloga vitamina E zaštita staničnih membrana. Također pomaže organizmu u iskorištavanju vitamina K i selena. Danas je najpoznatiji zbog antioksidacijskog djelovanja, korisna u sprečavanju raznih bolesti; drugim riječima, ta tvar pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala – nestabilnih molekula kisika koje oštećuju stanice.

PREVENCIJA: Budući da čuva stanične membrane i djeluje antioksidacijski, vitamin E može imati ulogu u sprečavanju raka. Postoje i uvjerljiva istraživanja koja pokazuju da štiti od kardiovaskularnih bolesti, uključujući bolesti srca, srčani i moždani udar. Mehanizam djelovanja jest smanjivanje razine “lošeg” (LDL) kolesterola i sprečavanje nastanka ugrušaka krvi. Povoljnu učinku na bolesti srca pridonosi i protuupalno djelovanje vitamina E. Rezultati dviju velikih studija pokazali su da ta tvar smanjuje rizik nastanka bolesti srca za 25% do 50%. Vitamin E također može spriječiti pojavu bolova u prsima (angina pectoris). Novija istraživanja pokazuju da uzimanje vitamina E s vitaminom C štiti od nekih štetnih učinaka konzumiranja masne hrane.

DODATNI KORISNI UČINCI: Zbog učinkovitosti vitamina E u zaštiti stanica od slobodnih radikala neki liječnici smatraju da on može usporiti starenje. Postoje i dokazi da ta tvar jača imunosni sustav starijih osoba, štiti od učinka toksina iz cigaretnog dima i onečišćenja okoliša, odgađa razvoj staračke mrene i usporava napredovanje Alzheimerove, a možda i Parkinsonove bolesti.

Druga istraživanja pokazuju da vitamin E može ublažiti jake bolove u nogama koji se pojavljuju kod bolesti krvožilnog sustava, a nazivaju se intermitentnom klaudikacijom. Također, može ublažiti predmenstruacijske bolove i osjetljivost dojki. Treba reći i da lokalna primjena krema i ulja s vitaminom E pomaže u zacjeljivanju rana.

Koliko je E vitamina potrebno?

Iako preporučene količine dnevnog unosa vitamina E nisu ustanovljene, preporučena sigurna doza iznosi 4 mg za muškarce i 3 mg za žene. To je dovoljna količina za sprečavanje manjka, no puni se antioksidacijski učinak postiže uzimanjem većih doza.

AKO GA UZIMATE PREMALO: Zbog unosa vitamina E manjega od preporučenih količina može nastati neurološko oštećenje crvenih krvnih stanica te im se skratiti životni vijek. Ako je prehrana uravnotežena, takvi su simptomi rijetkost.

AKO GA UZIMATE PREVIŠE: Do danas nisu zabilježeni toksični učinci uzimanja prevelikih količina vitamina E. Vrlo se rijetko mogu pojaviti glavobolje i proljev, no ne treba zaboraviti da vrlo velike doze mogu ometati apsorpciju vitamina A.

Kako se uzima?

DOZIRANJE: Mnogi nutricionisti radi sprečavanja raznih bolesti preporučuju uzimanje 250 do 500 mg vitamina E na dan u obliku tableta ili kapsula. (Ta vrijednost uključuje i vitamin E u multivitaminskim preparatima.) Osobama s povećanim rizikom nastanka bolesti srca ili raka preporučuje se uzimanje 800 mg, a osobito je učinkovit ako se uzima s vitaminom C.

SMJERNICE ZA UPORABU: Pokušajte dodatke prehrani uzimati svakog dana u isto vrijeme. Ako ga uzimate s hranom, apsorpcija je bolja i smanjuje se vjerojatnost nadražaja želuca. Za lokalnu primjenu ulje iz kapsule nanesite na kožu; možete primjenjivati i kreme s vitaminom E.

Ostali izvori

Izvrstan su prehrambeni izvor vitamina E pšenične klice: dvije žličice sadrže ga 40 mg. Znatne se količine nalaze i u biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama (primjerice bademima i suncokretovim sjemenkama), zelenome lisnatom povrću i cjelovitim žitaricama.

VAŽNO: Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse) ili Aspirin (Andol), trebaju se prije početka uzimanja preparata s vitaminom E savjetovati s liječnikom. Ne uzimajte dodatke prehrani s vitaminom E dva dana prije i dva dana nakon operacije.