Biotin I Pantotenska Kiselina Djelovanje

lješnjak - izvor biotina

Biotin i pantotenska kiselina su vitamini prisutni u mnogim vrstama hrane pa gotovo nikad ne dolazi do njihova manjka. Biotin proizvode i bakterije u crijevima, no taj oblik organizam teško može iskoristiti. Multivitaminski pripravci vitamina skupine B (B-kompleks) uglavnom sadrže biotin i pantotensku kiselinu (naziva se i vitaminom B5). No ti se vitamini mogu nabaviti i kao zasebni preparati. Osnovni oblik biotina jest D-biotin. S druge strane, pantotenska kiselina može imati dva oblika: to su pantetin i kalcijev pantotenat, koji je primjeren za većinu potreba, a jeftiniji je od pantetina.

Kako djeluju

Oba vitamina sudjeluju u proizvodnji raznih enzima, kao i u razgradnji ugljikohidrata, masnoća i bjelančevina iz hrane kako bi ih organizam mogao iskoristiti za svoje potrebe. Biotin je osobito važan za iskorištavanje glukoze, glavnog izvora energije u organizmu, a povoljno djeluje i na kosu i nokte. Pantotenska je kiselina potrebna za pravilnu komunikaciju između mozga i ostatka živčanog sustava te za proizvodnju nekih hormona koji se luče u stresu.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Dodaci prehrani s biotinom mogu poboljšati kvalitetu slabih i lomljivih noktiju i usporiti gubitak kose prouzročen manjkom tog vitamina. Pantotenska kiselina sudjeluje u proizvodnji hormona koji se luče u stresu pa se čini da pri stanjima emocionalne uznemirenosti, depresije i tjeskobe (kad se luče hormoni stresa) raste potreba za tim vitaminom. Dodaci prehrani koji sadrže pantotensku kiselinu mogu ublažiti stres koji nastaje zbog migrene, sindroma kroničnog umora ili pri odvikavanju od pušenja. Ako se uzima s kolinom i kaminom, vitaminima skupine B, pantotenska kiselina može biti učinkovit lijek za lošu probavu. Također smanjuje začepljenost nosa prouzročenu, primjerice, peludnom hunjavicom.

DODATNI KORISNI UČINCI: U vrlo velikim dozama biotin može biti od koristi dijabetičarima tako što povećava osjetljivost organizma na inzulin pa razina glukoze (šećera u krvi) ostaje niža. Može pomoći i pri oštećenju živaca kod dijabetesa. Dijabetičari trebaju potražiti savjet liječnika.

Koliko je potrebno uzeti

Vrijednosti RDA za biotin i pantotensku kiselinu nisu određene, no čini se daje dnevna doza od 30 do 100 ug biotina i 4 do 7 mg pantotenske kiseline dovoljna za održavanje zdravog organizma. U liječenju određenih bolesti i poremećaja možda su potrebne i veće doze.

AKO UNOSITE PREMALO OVIH TVARI: Kod odraslih osoba nedostatak biotina ili pantotenske kiseline nije poznat. Ipak, dugotrajna uporaba antibiotika i lijekova protiv epilepsije može prouzročiti razinu biotina manju od optimalne razine.

AKO UNOSITE PREVIŠE OVIH TVARI: Iako nisu zabilježene nikakve ozbiljne nuspojave zbog visokog unosa tih vitamina, ne bi trebalo prelaziti dnevnu dozu od 900 ug biotina, odnosno 200 mg pantotenske kiseline.

Kako se uzimaju

DOZIRANJE:
Za nokte i kosu: Uzmite do 900 ug biotina na dan.
Tijekom razdoblja stresa: Na dan uzimajte 100 mg pantotenske kiseline u sklopu vitamina B-kompleksa.
Zbog migrene: Dva puta na dan uzimajte 100 mg pantotenske kiseline.
Zbog sindroma kroničnog umora: Dva puta na dan uzmite 100 mg pantotenske kiseline.
Zbog kronično loše probave: Ujutro treba uzimati 50 mg damina, dva puta na dan 100 mg pantotenske kiseline, a 500 mg kolina treba uzimati tri puta na dan.
Zbog alergija: Dva puta na dan uzmite 100 mg pantotenske kiseline.
Zbog šećerne bolesti: Razgovarajte s liječnikom o uzimanju velikih doza biotina radi ublažavanja ili sprečavanja dijabetičke neuropatije.

SMJERNICE ZA UPORABU: Za većinu će ljudi biti dovoljna količina biotina i pantotenske kiseline koja se nalazi u multivilammskim ili dodacima prehrani s B-kompleksom. Pojedinačni dodaci tih vitamina potrebni su samo pri liječenju nekih poremećaja. Pojedinačne dodatke vitamina uglavnom treba uzimati s obrokom.

Ostali izvori

Biotina ima u jetri, proizvodima od soje, orašastim plodovima, zobenim pahuljicama, riži, ječmu, mahunarkama, cvjetači i neoljuštenom zrnju pšenice. S druge strane, iznutrice, riba, perad, cjelovite žitarice, jogurt i mahunarke najbolji su izvor pantotenske kiseline.

VAŽNO: Bolujete li od kakve bolesti, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja dodataka.