B6 Vitamin Djelovanje

ribe - izvor b6 vitamina

B6 vitamin bezbroj puta na dan obavlja više od stotinu različitih funkcija. On je koenzim, što znači da pomaže enzimima u ubrzavanju biokemijskih reakcija u stanicama.

Drugi je naziv tog vitamina piridoksin. U dodacima prehrani dolazi kao piridoksin hidroklorid ili piridoksal-5-fosfat. I jedan i drugi oblik zadovoljavaju većinu potreba organizma, no liječnici koji vode računa o prehrani preporučuju piridoksal-5-fosfat jer se bolje apsorbira.

Djelovanje

Ovo su samo neke od uloga vitamina B6: stvaranje crvenih krvnih stanica, sudjelovanje u proizvodnji bjelančevina, nastajanje kemijskih tvari u mozgu (neuroprijenosnika) kao što je serotonin, oslobađanje uskladištene energije… Također ima dokaza koji govore o njegovoj važnosti u sprečavanju mnogih bolesti.

PREVENCIJA: Dovoljna količina vitamina B6 (unesena hranom ili dodacima prehrani) može pomoći u sprečavanju bolesti srca. Zajedno s folnom kiselinom i vitaminom B12 sudjeluje u preradi homocisteina, tvari slične aminokiselinama, čija je povećana količina povezana s većim rizikom nastanka bolesti srca i ostalih poremećaja krvnih žila.

DODATNI KORISNI UČINCI: Nekim ženama koje pate od predmenstruacijskog sindroma (PMS-a) vitamin B6 može pomoći u ublažavanju tegoba. Taj je učinak vjerojatno posljedica njegova djelovanja na uklanjanje prevelike količine estrogena iz organizma. Budući da sudjeluje u stvaranju neurotransmitera, može pomoći u sprečavanju epileptičkih napadaja, kao i popravljanju raspoloženja ljudi koji boluju od depresije. Treba reći da do 25% oboljelih od depresije pati od manjka vitamina B6.

Taj je vitamin bitan i za zdrave živce. Zato dodaci prehrani s vitaminom B6 mogu pomoći dijabetičarima, u kojih je rizik oštećenja živaca povećan. Oni su učinkoviti i u ublažavanju simptoma sindroma karpalnoga kanala, stanja s upalom jednog živca u području ručnog zgloba. Što se tiče astme, treba reći da taj vitamin smanjuje učestalost i težinu napadaja; to se osobito odnosi na pacijente koji u terapiji upotrebljavaju teofilin.

Koliko je B6 vitamina potrebno

Preporučena dnevna količina za muškarce iznosi 1,4 mg, a za žene 1,2 mg. Terapijske su doze veće.

AKO GA UZIMATE PREMALO: Jedno novije istraživanje pokazalo je da gotovo petina žena ne unosi preporučenu količinu tog vitamina. Katkad su osobito niske vrijednosti u žena koje uzimaju oralnu kontracepciju. Pri blagome manjku povećava se razina homocisteina, a time i rizik pojave bolesti srca i krvnih žila. Simptomi su teškog manjka bolesti kože, primjerice dermatitis, rane oko usta i akne. Pojavljaju se i neki neurološki znakovi manjka, i to nesanica, depresija te, kod ekstremno male količine vitamina B6u organizmu, epileptički napadaji i nenormalnosti moždanih valova.

AKO GA UZIMATE PREVIŠE: Ako se velike doze vitamina B6 (više od 2000 mg na dan) uzimaju tijekom duljeg razdoblja, može doći do oštećenja živaca. Male doze (manje od 200 mg na dan) i pri duljoj uporabi rijetko mogu imati istu posljedicu. Na sreću, s prestankom uzimanja dolazi do potpunog oporavka. Ako se tijekom uzimanja vitamina B6 zbog neuralnih bolova pojavi oslabljeni osjet ili utrnulost, prestanite uzimati preparat i obratite se liječniku. Doze do 10 mg na dan sigurne su i tijekom dugotrajne uporabe, a kraće vrijeme možete uzimati do 200 mg na dan.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Radi kontrole razine homocisteina dovoljno je i 3 mg vitamina B6, no često se preporučuju i dnevne doze do 50 mg. Terapijske su doze veće.

Kod PMS-a: Uzmite 100 mg na dan.
U liječenju akutnog sindroma karpalnoga kanala: Pokušajte s uzimanjem 50 mg vitamini B6 ili piridoksal-5-fosfata tri puta na dan.
U slučajevima astme: Dva puta na dan uzmite po 50 mg tog vitamina.

SMJERNICE ZA UPORABU: Najbolja se apsorpcija postiže ako pojedinačna doza nije veća od 100 mg. Ako uzimate veće doze, postupno povećanje količine vitamina može smanjiti rizik od oštećenja živaca.

Ostali izvori

Dobri su izvori vitamina B6 riba, perad, meso, slanutak, krumpir, avokado i banane.

VAŽNO: Dugotrajno uzimanje velikih doza vitamina B6 može prouzročiti oštećenje živaca