Stidne Uši Simptomi

Stidne uši

Stidne uši su vrsta uši koja siše krv i javlja se obično samo u stidnim dlakama i dlakama oko čmara. Međutim, kod vrlo dlakavih ljudi ove se uši ponekad javljaju i u dlakama na drugim dijelovima tijela, trepavicama i obrvama. Uš se može zamijetiti pomnim pogledom, promjer joj je 1 do 2 mm, i nalikuje na malu rakovicu. Svijetla i sjajna jajašca (“gnjide”) što ih liježe ženka prianjaju na dlake tako čvrsto da se ne mogu skinuti pranjem. Stidne uši se gotovo uvijek prenose seksualnim kontaktom s osobom koja je već infestirana.

Simptomi

Obično će proći nekoliko tjedana prije nego što zapazite da ste dobili stidne uši. Naime, toliko je vremena potrebno ušima da se razmnože i prošire u zamjetljivom broju. Mnogi ne osjećaju nikakve simptome, dok neke osobe osjećaju svrbež u stidnim dlakama, osobito noću.

Što poduzeti?

Ako imate stidne uši, otiđite u medicinsku ustanovu koja se bavi spolnim bolestima ili liječniku. Dobit ćete tekućinu ili mast koja ubija uši i njihova jajašca. Istovremeno će vam liječnik savjetovati i kontrolu kako bi se utvrdilo nemate li i neku drugu spolnu bolest.