Sifilis

Sifilis

Uzročnik ove potencijalno opasne ali rijetke bolesti je bakterija Treponema pallidum koja se prenosi snošajem ili nekim drugim oblikom seksualnog kontakta. Bakterije ulaze u tijelo porezotinom, ogrebotinom ili kroz vlažnu sluznicu koja oblaže mokraćnu cijev (prolaz za mokraću), zadnje crijevo (rektum), rodnicu i usta.

Bolest se razvija u nekoliko stadija. U prvom (primarnom) stadiju razvija se ranica, tzv. tvrdi čankir, na mjestu gdje je uzročnik prodro u tijelo. Kod muškarca se čankir obično razvija na udu (ili, kod homoseksualaca, na čmaru), a kod žena na stidnici (vanjskom spolovilu).

Ranica je bezbolna, tvrda na dodir i neobično priljepčiva. Pojava ranice može biti popraćena bezbolnim povećanjem obližnjih limfnih žlijezda. Na žalost, ranica se razvija u prilično širokom vremenskom rasponu od 9 do 90 dana (pa je ponekad teško utvrditi tko vas je zarazio), a vrlo često bolesnik je neće ni zamijetiti. Ranica nakon nekoliko tjedana nestaje sama od sebe.

Drugi stadij počinje nekoliko tjedana nakon pojave ranice. U otprilike 75% slučajeva javlja se po cijelom tijelu – uključujući dlanove i tabane – nesvrbljivi osip. Moguće je i bezbolno oticanje limfnih žlijezda, kao i vlažne, bradavičaste kvrge oko čmara (iako čmar ne mora biti prvobitno mjesto infekcije) i ponekad, ispod pazuha. Kao i primarna ranica i kvrge su neobično priljepčive. Nekoliko tjedana nakon toga osip spontano nestaje i bolest ulazi u tzv. latentnu fazu koja nije popraćena nikakvim simptomima.

Zahvaljujući antibioticima bolest danas izuzetno rijetko dospijeva do latentne faze u kojoj se mogu javiti ozbiljne komplikacije, kao što su insuficijencija aorte, aneuriztna na aorti ili neurološki problemi. Ozbiljne komplikacije se javljaju samo kod osoba koje se nisu liječile (no, i tada samo u 30% slučajeva).

Učestalost

Brojke se kreću od 7,4 do 22,5/100 000 stanovnika.

Što poduzeti?

Ako zamijetite bilo kakve simptome koji bi mogli ukazivati na sifilis, otiđite što prije liječniku ili u medicinsku ustanovu specijaliziranu za spolne bolesti. Dijagnoza se postavlja na osnovi analiza uzoraka krvi i materijala sastruganog s ranice ili osipa. Izbjegavajte svaki spolni kontakt sve dok se potpuno ne izliječite (ili dok liječnik eventualno ne utvrdi da se ne radi o sifilisu).

Liječenje je jednostavno, i infekcija nestaje nakon dvotjedne kure injekcijama antibiotika. Međutim, kako bi se izbjegli mogući recidivi, dvije godine nakon liječenja morat ćete redovito odlaziti na pretrage krvi.