Prerana Ejakulacija

Prerana ejakulacija

Prerana ejakulacija je zapravo orgazam što ga muškarac doživljava neposredno nakon što (penis) prodre u rodnicu (vaginu), a ponekad i prije samog prodiranja. Učestalo prerano izbacivanje sjemena frustrira oba partnera, te može dovesti do impotencije kod muškarca i gubitka seksualnog interesa kod žene.

Kod muškarca koji ranije nije imao ovakvih problema tegoba se može javiti nakon infekcija, kao što su prostatitis ili uretritis (vidi uretritis kod muškaraca), ili kao popratna pojava nekih oboljenja živčanog sustava. Međutim, uzrok je najčešće psihološke prirode.

Tempiranje orgazma se može naučiti, kao i upravljanje vršenjem nužde, tj. mokrenjem i izbacivanjem stolice. Ako ste prva seksualna iskustva doživjeli u atmosferi užurbanosti ili tjeskobe, taj će proces učenja biti otežan, a briga će još više pogoršati stanje. U početku veze brzo izbacivanje sjemena je tako često, da se može smatrati normalnim. Nakon toga većina muškaraca uspijeva “upravljati” tokom spolnog čina.

Što poduzeti?

Ako prerano ejakulirate u početku seksualne veze, ne brinite; ubrzo biste trebali steći bolju kontrolu. Ako vam to ipak ne uspije, porazgovarajte o problemu s partnericom. Tjeskobu ćete možda uspjeti smanjiti opuštanjem prije snošaja. Ako sami ne možete riješiti problem, otiđite liječniku koji će najprije – prije nego što vam savjetuje bilo kakvo liječenje – utvrditi nije li vaš problem posljedica nekog fizičkog poremećaja. Ako fizičkog poremećaja nema, liječnik će vas možda uputiti (ova mogućnost postoji u nekim zemljama) seksualnom terapeutu koji će vam dati savjete kako da se ponašate u toku spolnog akta.

Terapeut će vam možda savjetovati da se privremeno suzdržite od samog snošaja i da ga zamijenite nekim drugim oblikom tjelesnog kontakta. Osim toga, kad ste na rubu orgazma, moći ćete ga odgoditi (to može učiniti i vaša partnerica) tako da čvrsto stisnete penis neposredno ispod glavića. Ako se ova vježba ponavlja u redovitim razmacima, mogućnost kontroliranja ejakulacije se može značajno povećati, pa tada možete nastaviti sa spolnim činom. Rezultati ovakve terapije – koja se po potrebi može više puta ponoviti – najčešće su zadovoljavajući.