Nespecifični Uretritis Simptomi

Nespecifični uretritis

Nespecifični uretritis je infekcija mokraćne cijevi (uretre), kanala kojim mokraća iz mokraćnog mjehura izlazi iz tijela. Bolest se prenosi spolnim snošajem, iako mnogo godina uzročnik bolesti nije bio poznat zbog tehničkih poteškoća u izoliranju i identificiranju mikroorganizma (odatle i naziv bolesti). Prema suvremenim laboratorijskim pretragama, oko 45% slučajeva nespecifičnog uretritisa uzrokuje bakterija koja se zove Chlamvdia trachomatis. iako vjerojatno ima i drugih, uzročnika ove bolesti.

Simptomi

Kod muškaraca se simptomi nespecifičnog uretritisa javljaju 7 do 35 dana (period inkubacije) nakon inficiranja. Prvi zamjetljivi simptom je blago pečenje na vrhu uda, koje se ponekad osjeća samo prilikom prvog jutarnjeg mokrenja. Pečenje može biti popraćeno rijetkim, bistrim iscjetkom, također (ponekad) samo ujutro. Ako se infekcija ne liječi, nelagoda se može pogoršati, a iscjedak postati nešto obilniji i gušći. S vremenom simptomi nestaju, ali se infekcija može pritajiti i – ako se ne liječi – prenositi na druge osobe spolnim odnosom. Kod žena, nespecifični uretritis obično ne izaziva nikakve simptome. Ponekad je moguć nešto obilniji iscjedak iz rodnice.

Učestalost

Prema statističkim podacima medicinskih ustanova specijaliziranih za spolne bolesti, svake godine od nespecifičnog uretritisa boluje 1 na 500 osoba, a 80% su muškarci. Nespecifični uretritis je prema tome najčešća spolna bolest (tj. bolest koja se prenosi spolnim putem).

Što poduzeti?

Ako zamijetite opisane simptome, otiđite liječniku ili u medicinsku ustanovu specijaliziranu za spolne bolesti. Suzdržite se od spolnog odnosa sve dok se bolest ne dijagnosticira, odnosno sve do završetka liječenja. Liječnik će vas pregledati i uzeti uzorak iscjetka iz mokraćne cijevi radi laboratorijske analize. Ako pretrage potvrde da se radi o nespecifičnom uretritisu, liječenje je razmjerno jednostavno: kura antibiotika koji će riješiti bolest ako se držite uputa i suzdržavate se od spolnog odnosa do izlječenja. Žene – spolne partnerice muškaraca s nespecifičnim uretritisom morale bi također otići na pregled, pa se i njima iako simptoma ne mora biti, obično propisuju lijekovi.