Impotencija

Impotencija

Muškarac je seksualno impotentan ako ne može postići i održati erekciju (nabreknuće uda). Većina muškaraca kad tad doživljava privremenu impotenciju koja je općenito posljedica psiholoških a ne fizičkih smetnji. Čak i kad je početni uzrok impotenciji fizičke prirode, impotenciju često može uveličati tjeskoba zbog slabog seksualnog učinka.

U fizičke faktore koji mogu izazvati impotenciju možemo ubrojiti stres, zamor, kronično oboljenje i pretjeranu potrošnju alkohola, kao i kirurški zahvat ili oboljenje leđne moždine ili genitalija. Impotencija se može javiti i pri uzimanju nekih lijekova.

Što poduzeti?

Porazgovarajte o problemu s partnericom. Impotencija se može javiti i samo zato što vaša partnerica nije svjesna da vam je možda potrebna određena vrsta stimulacije. Uvijek za spolni čin odaberite mjesto i vrijeme na koje neće utjecati nikakva tjeskoba, pa ćete se lakše uzbuditi. Ako vas impotencija ipak i dalje muči, posavjetujte se s liječnikom koji će pokušati pronaći eventualni fizički uzrok vašoj tegobi i liječiti ga. U nekim slučajevima liječnik će propisati redovite doze testosterona ili lijeka protiv tjeskobe, a u nekim zemljama primjenjuje se posebna seksualna terapija u specijaliziranim klinikama. Terapija je usredotočena na oba partnera, a sastoji se od posebnih “seksualnih vježbi”. Nakon, oko 10 seansi, postiže se u mnogim slučajevima potpuna potencija.