Herpes Genitalis Simptomi

Herpes genitalis

Virus herpesa, koji uzrokuje herpes simplex na licu i ustima, najčešći je uzrok čireva (ulkusa) na genitalijama. Herpes genitalis pogađa osobe oba spola i osobito osobe koje nemaju herpes simplex na licu. Prenosi se snošajem s osobom čije su genitalije inficirane ili oralnim seksualnim kontaktom s osobom koja boluje od herpesa simplexa.

Herpes genitalis se može ponovno javiti nakon prvobitne infekcije (ponekad nakon mnogo godina), pa se stoga oboljenje može pojaviti i kod parova koji su u dugogodišnjoj, seksualno vjernoj vezi.

Uzrok napadaja herpesa nije točno poznat. Čini se da se javlja kad je tijelo iscrpljeno. U mnogim slučajevima infekcija se ponovno javlja nakon snošaja.

Simptomi

Nakon perioda inkubacije koji obično traje manje od 10 dana javlja se osjećaj svrbeža na tijelu uda ili na stidnici (vanjskom spolovilu žene), a zatim nakupine malih mjehurića. U nekim slučajevima mjehurići se razvijaju i na bedrima i stražnjici. Nakon otprilike 24 sata mjehurići pucaju, stvarajući male, crvene, vlažne i bolne čireve (ulceracije) na kojima se pokatkad stvara tvrda krasta. Žlijezde u preponama mogu oteći i postati bolne. Bolesnik se često osjeća loše i ima povišenu temperaturu.

Napadaj općenito traje oko dva tjedna. U pola slučajeva obično nema dodatnih problema, ali se zato kod druge polovice bolesnika javljaju opetovani napadaji u toku slijedećih mjeseci, pa čak i godina, iako su obično sve blaži i rjeđi.

Što poduzeti?

Ako smatrate da ste prvi put dobili herpes genitalis, otiđite liječniku ili u medicinsku ustanovu specijaliziranu za spolne bolesti. Iako ovom oboljenju nema lijeka, propisat će vam neku antivirusnu mast i tekućinu, koji će ublažiti bolove i ubrzati izlječenje. Opetovani napadaji često prilično brzo nestaju bez obzira na to liječi li se oboljenje ili ne. Za vrijeme napadaja izbjegavajte seksualni odnos jer biste mogli prenijeti infekciju na partnera.