Gonoreja Simptomi I Liječenje

gonoreja

Uzročnik infekcije koju nazivamo gonorejom je Neisseria gonorrhoeae, bakterija koja se prenosi seksualnim odnosom i drugim oblicima seksualnog kontakta. Kod muškaraca infekcija obično najprije zahvaća mokraćnu cijev (prolaz kroz koji mokrimo) ili – kod homoseksualaca – rektum ili zadnje crijevo. Kod žena se može inficirati grlić maternice, mokraćna cijev, a i rektum (iako širenje infekcije na taj dio tijela ne mora biti posljedica analnog odnosa). U slučaju oralnog seksualnog kontakta, gonoreja može zahvatiti i grlo.

Simptomi

Kod muškarca se simptomi javljaju 7 do 14 dana nakon inficiranja. Prvi simptom je lagani osjećaj nelagode pri mokrenju. Istodobno se može javiti gnojni iscjedak iz uda. Ako se bolest ne liječi, iscjedak postaje gušći i obilniji.

Kod žena gonoreja ne mora uvijek biti popraćena simptomima. U nekim slučajevima mijenja se i pojačava iscjedak iz rodnice; ako je infekcija zahvatila rektum, moguć je osjećaj vlažnosti ili nešto sluzi u stolici. Urinarni simptomi nisu česti. Ako je gonoreja zahvatila grlo, javlja se upala.

Učestalost

Svake godine otprilike 1 na 1000 osoba posjećuje medicinske ustanove zbog gonoreje. Bolest je češća kod osoba s više seksualnih partnera, a dvije trećine bolesnika su muškarci.

Opasnosti

U vrlo malom broju slučajeva (češće kod žena nego kod muškaraca) infekcija se širi iz genitalnog područja i izaziva posebni oblik artritisa kao i mrlje na koži. Kod žena se bolest može proširiti i na obližje organe, kao što su maternica i jajovodi. U rijetkim slučajevima gonoreja može kod muškaraca izazvati suženje (strikturu) mokraćne cijevi.

Što poduzeti?

Čim posumnjate da biste mogli imati gonoreju, otiđite liječniku ili u medicinsku ustanovu (kliniku i sl.) koja je specijalizirana za spolne bolesti. Suzdržite se od svakog spolnog odnosa sve dok se bolest ne izliječi.
Gonoreja se dijagnosticira laboratorijskim pretragama uzoraka izlučina (sekreta) koji se uzimaju s inficiranog mjesta. Ako je inficirana mokraćna cijev, uzorci se uzimaju malom žičanom petljom; postupak izaziva samo blagu nelagodu. Kod žena se uzorci uzimaju iz grlića maternice, mokraćne cijevi i zadnjeg crijeva.

Liječenje

Gonoreja se liječi kurom antibiotika – u obliku tableta, dražeja ili rjeđe, injekcija. Neki liječnici savjetuju suzdržavanje od alkohola u toku liječenja.