Bolan Snošaj

Bolan snošaj

Većina žena kad tad u životu osjeća bolove pri snošaju. Kod muškarca je ta pojava rijetka. Kod muškaraca je uzrok fizičke, a kod žena često psihološke prirode. No, bez obzira na to tko od partnera osjeća bolove, pojava utječe na oboje.

Bolan snošaj kod žena

Dispareunija se kod žena javlja u dva oblika – površinskom i dubokom. Površinska vrsta bolova – nadražaj ili osjećaj pečenja – javlja se u stidnici ili radnici, i obično je posljedica izostanka spolnog uzbuđenja. Naime, radnica ostaje suha pa je stoga prodiranje muškog uda (penisa) bolno (vidi gubitak spolne želje kod žena). Uzrok površinske dispareunije može biti i rijetko stanje koje se zove vaginizam. Vaginizam je nehotični spazam (grč) mišića oko ulaza u rodnicu, koji praktički zatvara ulaz, uz istodobno skupljanje bedara i savijanje leđa u luk. Žene koje pate od vaginizma izbjegavaju penetraciju pri snošaju i preglede radnice.

U fizička stanja ili oboljenja koja mogu uzrokovati površinsku dispareuniju možemo ubrojit i pruritus vulvae, cistitis (vidi cistitis kod žena), hemoroide, ožiljke zaostale nakon kirurškog zahvata, kao i alergiju na otopine za irigiranje, dezodoranse ili spermicide.

Žene što pate od duboke dispareunije, koja je rjeđa od površinskog tipa, imaju osjećaj da im muški ud udara po osjetljivom mjestu u trbuhu. Mogući su i bolovi nakon snošaja, bol u leđima i dizmenoreja. Najčešći uzroci duboke dispareunije su zdjelična infekcija, endometrioza ili poremećaji jajnika.

Ako sami ne možete utvrditi i riješiti uzrok bolnog snošaja, otiđite liječniku. Ako je tegoba fizičke prirode, on će vas uputiti ginekologu. U suprotnom slučaju se preporuča eventualni odlazak (zajedno s partnerom) na kliniku za seksualnu terapiju (u zemljama gdje takve ustanove postoje).

Samopomoć: ako je tegoba djelomično posljedica suhe vagine, pokušajte primijeniti neko sredstvo za podmazivanje. Izbjegavajte položaje koji su vam neugodni.

Stručna pomoć: ginekološko liječenje je usmjereno na osnovno oboljenje. Ako se radi o infekciji, primijenit će se antibiotici; u slučaju izostanka seksualnog uzbuđenja, preporuča se seksualna terapija.

Bolan snošaj kod muškaraca

Muškarci obično osjećaju dispareuniju (bolove) u udu (penisu). Bolovi mogu biti posljedica infekcije genitalnog područja. Kemijska kontracepcijska i irigacijska sredstva što ih koriste žene mogu također izazivati upalu sluznice uda, a neki su muškarci alergični i na gumene prezervative. Muškarac može osjećati smetnje i ako partnerica ima suhu rodnicu, ili ako ima intrauterinu kontracepcijsku spiralu pa konci strše u rodnicu. U posljednjem slučaju, neka zamoli liječnika da obreže konce. Dispareunija kod muškarca može biti i posljedica uskog prepucija, pretkožnice (vidi fimoza).

Muškarac može osjetiti bolove, u udu ili dublje, prilikom ejakulacije (izbacivanja sjemena), što je ponekad posljedica uretritisa (vidi uretritis kod muškaraca), strikture mokraćne cijevi ili oboljenja prostate.

Ako sami ne uspijete riješiti problem, obratite se liječniku. Ako se radi o infekciji koju ste dobili spolnim putem, liječnik će vam propisati odgovarajuću terapiju. Uski prepucij se može riješiti obrezivanjem. Za ostale slučajeve, liječnik će vas uputiti urologu na specijalističku dijagnozu i liječenje ili, ako nema nikakvog fizičkog uzroka, na seksualnu terapiju (seksologu).