Selen Djelovanje

meso - izvor selena

Selen je mineral koji se nalazi u tlu, a bitan je za mnoge procese u organizmu. Nalazi se u svim dijelovima tijela, a najviše ga ima u bubrezima, jetri, slezeni, gušterači i testisima.

Kako djeluje

Selen je antioksidans i sprečava oštećenje DNA koje prouzročuju slobodni radikali. Sastavni je dio antioksidacijskog enzima glutation-perokstdaze, koji štiti stanice od toksina iz okoliša i hrane. Selen se često nalazi u »antioksidacijskim koktelima« s vitaminima C i E.

Takve kombinacije mogu pružiti zaštitu od mnogih bolesti za koje se smatra da ih prouzročuju slobodni radikali, a to su, primjerice, rak, bolesti srca, moždani udar, staračka mrena i degeneracija žute pjege.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Mnogo je pozornosti selen privukao zbog možebitne uloge u borbi protiv raka. Petogodišnje je istraživanje provedeno u SAD-u na Sveučilištu Cornell i Sveučilištu u Anzoni pokazalo da uzimanje 200 ug selena na dan smanjuje učestalost raka prostate za 63%, raka debelog crijeva i rektuma za 58%, zloćudnih bolesti pluća za 46% te ukupnu smrtnost od raka za 39%.

U drugim se istraživanjima selen pokazao kao potencijalno korisna tvar u sprečavanju raka jajnika, vrata maternice, rektuma, mokraćnog mjehura, jednjaka, gušterače i jetre, ali i leukemije. Istraživanja su pokazala da se u ljudi s najnižim razinama selena u krvi češće pojavljuju tumori; također, rak se češće vraća i širi te je ukupno preživljavanje kraće u odnosu na osobe s visokim razinama selena.

Selen također može imati zaštitni učinak na srce, uglavnom tako što smanjuje mogućnost zgrušavanja krvi i rizik nastanka ugrušaka, tako da je mogućnost pojave srčanog i moždanog udara manja. Taj element povećava udio »dobroga« kolesterola (HDL-a) u omjeru s »lošim« (LDL-om), a to je neobično važno za zdravo srce. Najveću korist od uzimanja selena imaju pušači i osobe koje su već doživjele srčani ili moždani udar. No taj element u obliku vitaminskih i mineralnih dodataka prehrani također štiti srce i krvne žile svih ostalih ljudi.

DODATNI KORISNI UČINCI: Selen može biti koristan u sprečavanju pojave staračke mrene i degeneracije žute pjege, glavnih uzroka slabljenja vida starijih ljudi. Nužan je i za aktiviranje hormona štitne žlijezde (iz tiroksina u aktivniji trijodtironin), koji su potrebni za rad svake stanice našeg organizma. Taj je element u tragovima bitan i za imunosni sustav te pomaže u obrani od štetnih bakterija i virusa, kao i stanica raka. Tako selen može biti koristan pri zarazi virusima herpesa koji prouzročuju labijalni herpes i herpes zoster. Istražuje se i učinak protiv HlV-a, virusa koji prouzročuje sidu.

U kombinaciji s vitaminom E selen ima i protuupalni učinak. Te dvije tvari mogu pomoći kod kroničnih bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijaza, lupus i ekcem.

Doziranje

Preporučena dnevna doza iznosi 75 ug za muškarce i 60 ug za žene. Za terapijsko je djelovanje potrebno uzimati do 200 ug na dan.
AKO GA UZIMATE PREMALO: Zbog tla siromašna selenom (poput onoga u Ujedinjenom Kraljevstvu) u hrani nema mnogo tog elementa. Dugotrajno uzimanje premalih količina može povećati učestalost raka, bolesti srca, teškoća s imunošću i raznih upalnih stanja, osobito onih koje zahvaćaju kožu. Posljedice nedovoljnog uzimanja selena tijekom trudnoće mogu biti prirođene anomalije (osobito srca) ili sindrom iznenadne smrti dojenčeta. Rani su znakovi manjka selena slabost mišića i umor.

AKO GA UZIMATE PREVIŠE: Ako se u organizam selen unosi hranom, neće se dogoditi predoziranje, no pri uporabi dodataka prehrani važno je zapamtiti da je razlika između terapijske (do 350 ug) i toksične doze (900 ug) znatno manja u usporedbi s nekim drugim dodacima prehrani. Simptomi su toksičnog djelovanja nervoza, depresija, mučnina i povraćanje, zadah i miris znoja na češnjak te gubitak kose i pucanje noktiju.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Većina nutricionista smatra da je optimalna doza za dugotrajno uzimanje selena između 100 i 200 ug na dan.
SMJERNICE ZA UPORABU: Vitamin E uvelike poboljšava učinkovitost selena. Osobama s povećanim rizikom nastanka bolesti srca preporučuje se hrana bogata tim vitaminom.

Ostali izvori selena

Najviše selena ima u brazilskim orasima, plodovima mora, peradi i mesu. Znatne se količine, ovisno o sastavu tla, katkad mogu naći i u žitaricama, osobito zobi i smeđoj riži.

VAŽNO: Nemojte uzimati doze veće od preporučenih: dugotrajna apsorpcija velikih doza selena (900 ug na dan) može prouzročiti ozbiljne nuspojave poput osipa, mučnine, umora, ispadanja kose, promjena na noktima i depresije.