Fosfor Djelovanje

sir - izvor fosfora

Fosfor je, nakon kalcija, najzastupljeniji mineral u našem organizmu, a prosječna ga osoba ima oko 650 grama. Oko 85% fosfora nalazi se u kostima i zubima, a ostatak je u krvi i u različitim organima, uključujući srce, bubrege, mozak i mišiće. On međudjeluje s mnogim hranjivim tvarima, no ponajviše s kalcijem. U kostima je omjer kalcija i fosfata 2:1, dok je u drugim tkivima taj omjer uvelike u korist fosfora.

Kako djeluje

Gotovo da nema biološkog ili staničnog procesa u kojem izravno ili neizravno ne sudjeluje fosfor. On štiti stanice tako što jača njihove membrane, no djeluje i kao biološki pratitelj koji pomaže mnogim tvarima u obavljanju njihove uloge. Ima dokaza koji govore o tome da fosfor aktivira vitamine skupine B i omogućuje njihovo korisno djelovanje.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Jedna je od glavnih uloga fosfora da zajedno s kalcijem gradi kosti te pomaže u očuvanju zdrava i čvrsta kostura. Zajedničko djelovanje kalcija i fosfora važno je i za jake i zdrave zube. Fosfor također reagira s masnoćama te nastaju fosfolipidi, koji su vrlo važni za strukturu i metabolizam svih staničnih membrana u organizmu. Taj je element bitan i u stvaranju adenozin-trifosfata (ATP), koji služi kao spremište energije za sve stanice.

DODATNI KORISNI UČINCI: Fosfor je medustamčni glasnik. On, dakle, pridonosi koordiniranim kontrakcijama mišića, prijenosu živčanih signala iz mozga u ostatak tijela i izlučivanju hormona. Primjeren unos tog minerala može povećati fizičke sposobnosti i pomoći u liječenju umora. Fosfor je potreban i za održavanje normalne pH vrijednosti (kiselosti u organizmu) te za stvaranje molekula DNK i RNK, nosilaca svih gena.

Koliko je fosfora potrebno

Fosfor se nalazi u toliko vrsta hrane da se manjak ne događa gotovo nikad. Na dan ga treba unijeti 550 mg, a ta se vrijednost ne razlikuje između žena i muškaraca. Prije se savjetovao unos kalcija i fosfora u omjeru 1:1, no danas se smatra da to nije od veće važnosti. U suvremenoj prehrani ima više fosfora nego kalcija.

AKO GA UZIMATE PREMALO: Iako je rijedak, nedostatak fosfora prouzročuje krhkost kostiju i zubi, slabost, gubitak apetita, bolove i ukočenost u zglobovima te povećanu sklonost infekcijama. Kod blagog manjka može se pojaviti osjećaj nedostatka energije.

AKO GA UZIMATE PREVIŠE: Posljedice viška fosfora ne pojavljuju se odmah, ali nakon duljeg vremena prevelik unos može smanjiti apsorpciju kalcija, iako nije sigurno može li nastati toliki manjak koji bi ugrozio zdravlje kostiju.

Kako se uzima fosfor

DOZIRANJE: Većina ljudi dobiva sav potreban fosfor putem hrane. Manje se količine katkad nalaze u multivitaminskim i multimineralnim dodacima prehrani. Ako bolujete od kakve bolesti crijeva ili zatajenja bubrega, liječnik će vam propisati primjerenu dozu.

SMJERNICE ZA UPORABU: Osim na savjet liječnika, nikad nemojte uzimati dodatke prehrani sa samim fosforom.

Ostali izvori

Mnogo fosfora ima u hram bogatoj bjelančevinama, kao što su meso, riba, perad i mliječni proizvodi. Upotrebljava se i kao aditiv u mnogim vrstama prerađene hrane. Često se velike količine nalaze u bezalkoholnim pićima, osobito onima poput coca-cole. Fosfor se nalazi i u žitaricama, no cjelovite žitarice sadrže neke tvari koje ometaju njegovu apsorpciju.

VAŽNO: Najveća je opasnost prevelika količina fosfora jer može prouzročiti manjak kalcija. Zato nikad nemojte uzimati dodatke prehrani s fosforom, osim ako vam ne savjetuje liječnik.