Zečja Soca

zecja soca

U narodu zvana i cecelj, kiselica, zečje zelje, djetelinka, božji kruhek, sočica, kozji kišelj, kisela djetelina, kiseljača, obični cecelj prekriva posvuda u našim bjelogoričnim i crnogoričnim šumama šumsko tlo poput tepiha svojim svijetlozelenim listovima i nježnim, bijelim cvjetovima. Pogled na nju izaziva osjećaj radosti.

Zečja soca se ne suši, već se upotrebljava samo u svježom stanju. Pomaže kod žgaravice i laganih jetrenih i probavnih smetnji. Za te tegobe pijemo dvije šalice ohlađenog čaja na dan. Kod žutice, upale bubrega, kožnih osipa i glista tekućina se u istoj količini pije topla. Narodna medicina preporuča svježe iscijeđeni sok u ranom stadiju raka želuca, kanceroznih unutarnjih i vanjskih čireva i oteklina. Svježi sok se istisne u sokovniku. Svaki sat pije se tri do pet kapi razrijeđenih u vodi ili biljnome čaju. Na kancerozne vanjske čireve izravno se nanosi svježe iscijeđeni sok.

Kod takozvane drhtavice (Parkinsonova bolest) pije se svakih sat vremena tri do pet kapi soka razrijeđenih u čaju, a za vanjsku primjenu sokom masiramo kičmu. Potrebno je savjesno pridržavati se uputa za razrjeđivanje i doziranje kako kod raka želuca, čireva i oteklina tako i kod drhtavice.