Vrkuta

vrkuta

U narodu poznata i kao gospin plašt, livadna vrkuta, virak, rosica, lava, zlatna vrkuta, raste ponajprije na rubovima šuma i putova, obroncima i vlažnim livadama na višim predjelima i planinskim područjima.

Biljka ima polukružne listove sa sedam do devet zalistaka i čvrstu, ne previsoku stabljiku s neuglednim, žutozelenim cvjetovima koji se mogu vidjeti od travnja do lipnja, ali i kasnije.

U nekim se krajevima za Tijelovo od vrkute rade vjenčići, s kojima se u crkvama kiti glava Spasitelja. Listovi vrkute ponekad su polegnuti na tlu i ujutro se u njihovoj sredini može vidjeti kap rose, svjetlucava poput bisera. Na visinama preko tisuću metara nadmorske visine može se pronaći srebrnasta vrkuta, koja uspijeva kako na vapnenačkom tlu tako i na tlu prastarog stijenja. Sakuplja se od obje biljke cijela i to u doba cvjetanja, kasnije samo listovi i sve se ostavi sušiti na tavanu.

Ne samo da vrkuta ima ugodan učinak kod menstruacijskih smetnji, bijelog pranja, bolova trbuha i slabog zdravlja u menopauzi, nego zajedno sa stolisnikom pomaže da se u počecima puberteta povoljno utječe na regulaciju menstruacije.