Stolisnik

stolisnik

Još neka narodna imena stolisnika su: kumica, kostret, mekušica, stolist, sporiš, arman, hajdučka trava, kostrijet, kunića, sporiš, ravanka, stoliska, kostrešica, rmanj, romonika.

Stolisnik je nezaobilazna ljekovita biljka u našem životu. On je doduše naš najbolji pomoćnik kod mnogih teških bolesti, ali je ponajprije ljekovita biljka za žene. Nikada ga nije pretjerano preporučivati ženama.
Bilo da je riječ o mladoj ženi koja naginje neredovitim menstruacijama ili o starijoj ženi koja se upravo nalazi u razdoblju klimakterija ili onoj koja ga je već prošla, za svaku je,
mladu ili staru, važno da povremeno popije jednu šalicu čaja od stolisnika. U svakom pogledu stolisnik ima najbolje djelovanje na trbuh svake žene, tako da nema ničega boljeg što bi žena mogla napraviti za svoje zdravlje, nego da u šetnji šumom ili poljem nabere svežanj svježeg stolisnika.

Stolisnik raste u velikim količinama na livadama i uskim poljskim putevima, na rubovima puteva i žitnih polja. Cvjetovi su bijeli do ružičastocrveni i na suncu mirišu oporo aromatično. Općenito vrijedi da cvjetove treba brati za jakog sunca, jer je tada količina eteričnog ulja najveća, a time i ljekovita svojstva.