Rusomača

rusomača

Rusomača je vrlo vrijedna ljekovita biljka koja se pojavljuje na putovima, livadama, ugarima, jarcima, strminama, poljima i u povrtnjacima općenito se smatra nesnosnim korovom. Tek što se negdje nasipa gomila zemlje – posebno pri gradnji kuća – već će tu gotovo, preko noći, niknuti rusomača.

U narodu poznata kao pastirska torbica, kokošica, siročića, surlin, krvavka, gusomača, hoću-neću, goromuk, mošnjak, parčuška, kobulica, tarčužak, skrižanj. Nepravilno nazupčani listovi tvore rozetu – slično kao kod maslačka. Stabljika naraste do 40 cm. Vrijeme cvjetanja: od ožujka do studenog. Sitni, prljavobijeli cvjetovi tvore vršiku, koja se proteže do dugog grozda; na tankoj stabljičici vise komuške u obliku srca, koje su na opip poput kože. Kokoši su posebno sklone tim komuškama u obliku srca. Čim se snijeg počne otapati i u prirodi nema mraza, pojavljuje se ponovno naša rusomača, svježa i zelena.

Čaj od rusomače, piju li se dvije do tri šalice dnevno, koristi se s velikim uspjehom kod svih vrsta krvarenja, kao npr. kod krvarenja iz nosa, želuca, crijeva i kod neredovite menstruacije. U rana kod kojih se krvarenje ne može zaustaviti, iznenađujuće djeluje uvarak od rusomače.

Kod jakog menstruacijskog krvarenja osam do deset dana prije početka menstruacije piju se svaki dan dvije šalice oparenog čaja, po šalici se uzme jedna vrhom puna čajna žličica rusomače. Ovaj čaj djeluje i na reguliranje menstruacije za vrijeme puberteta. Za vrijeme klimakterija svaka žena bi trebala četiri tjedna svaki dan piti dvije šalice, a potom tri tjedna prekinuti pijenje i zatim ponoviti ciklus.