Poljska preslica

poljska preslica

Narodna imena: hvošće, voščika, konjski rep, rastavić, kositrenka, štukavac, vošće, mala preslica, borak, konjorep, cinkrot, barska metlica, kreš, kositrena trava, potočna voščejnka, mali rastavić.

U rano proljeće klijaju prvo iz široko i dubokorastućeg podanka plodonosne, rasplodne, smeđkaste stabljike. Tek kasnije pojavljuju se zelene, do 40 cm visoke lepezaste stabljike, koje nalikuju malim, pravilno oblikovanim jelkama. Poljska preslica se može naći na poljima, željezničkim nasipima i strminama. Najljekovitija je ona koja raste na čistoj ilovači.

Ovisno o staništu sadrži 3 do 16 posto kremene kiseline koja djeluje osobito ljekovito. Dakako, treba izbjegavati preslicu s kemijski gnojenih polja. Preslica s najsitnijim grančicama, neki je zovu i »sitna« preslica, pretežno se može naći u šumi i na rubovima šuma. I ona je ljekovita.

U narodnoj medicini je ova ljekovita biljka još od davnih vremena visoko cijenjena, prije svega zbog svoje moći da zaustavlja krvarenje i uspjeha kod najtežih oboljenja bubrega i mjehura. Ali, unatoč tome, tijekom vremena pala je u zaborav.