Neven

neven

Neven zauzima značajno mjesto među domaćim biljkama. U narodu se zove i vrtleni neven, ognjac, žutelj, bileć, prstenčac, vrtni ognjač, zimorod, poljski neven. Ubraja se među one biljke koje pomažu kod raka i kancerogenih čireva. Može se naći u puno vrtova na selu, a ponekad divlje raste i na strminama.

Kako je zbog svoje ljekovitosti ponovno poznat i cijenjen u narodu, osim u vrtovima može ga se vidjeti i na poljima. Neven doseže visinu od 30 do 60 cm, njegove cvjetne glavice su žute do narančasto-žute, stabljike i listovi su sočni i na dodir ljepljivi. Postoji više podvrsta ove biljke: neven s punim cvjetnim glavicama ili sa svijetlim ili tamnim prašnikom. Po svojoj ljekovitosti sve su jednakovrijedne. Ako su njegove glavice zatvorene nakon 7 sati ujutro, istoga dana padat će kiša. Zbog toga je nekada neven bio najavljivač kiše.

U narodnoj se medicini skupljaju i upotrebljavaju cvjetovi, stabljike i listovi biljke. Ali, valja ga brati po najjačem suncu, jer mu je tada ljekovitost najveća. Može ga se brati svježeg iz vrta sve do kasne jeseni, ako ga ne napadne medljika (slana).

Neven jako nalikuje našoj moravki (brđanki), ali je ljekovitiji. Moravka se za unutrašnju upotrebu koristiti tj. pije samo pod liječničkim nadzorom, jer čaj kod srčanog oboljenja može više škoditi nego koristiti, dok se čaj od nevena može piti bez štetnih posljedica. Ona je biljka koja čisti krv i najbolja je pomoćnica kod zarazne žutice. Jedna ili dvije šalice čaja čine čuda. Neven pročišćuje, potiče cirkulaciju i pospješuje zacjeljivanje rana.

Nevenova mast je isto tako odlična pomoćnica kod gljivičnih oboljenja nogu. Kod tog oboljenja može se s uspjehom primijeniti i uvarak od svježeg nevena.
Ako je gljivično oboljenje zahvatilo područje radnice, treba pristupiti pranjima ili kupkama. Uzme se i stavlja 50 g osušene ili četiri pune šake svježeg nevena po sjedećoj kupki.

Pored masti trebali biste pripraviti još i tinkturu od nevena. Ta tinktura, razrijeđena kuhanom vodom, osobito je prikladna za obloge kod rana, nagnječenja, hematoma, istegnuća mišića, pa čak i kod gnojnih ili kanceroznih čireva, kod otvorenih rana uslijed dugotrajnog ležanja i kod oteklina i prišteva.

Svježe iscijeđeni sok od nevena može se s najboljim uspjehom upotrijebiti čak i kod raka kože. Hemangiom (jagodasti biljeg) će nestati ako se dulje vrijeme više puta dnevno maže sa svježim sokom, što vrijedi i za pigmentne i staračke pjege. I grube, kancerozne mrlje na koži mogu se tako odstraniti.

Za pijenje neven se koristi kao čaj i kod oboljenja želučanog i crijevnog trakta, kod grčeva u želucu i čira želuca, kao i kod upale debelog crijeva, vodene bolesti i krvi u mokraći. Ovaj je čaj izvrstan pomoćnik i kod virusnih i bakterijskih oboljenja.

Kako neven pokazuje povoljne rezultate kod zarazne žutice, odličan je lijek i kod oboljenja jetre. Cvjetovi, listovi i stabljike opare se vrelom vodom te se čaj pije nezaslađen. Kod gore navedenih oboljenja mogu se piti tri do četiri šalice dnevno, jedna jušna žlica svakih petnaest minuta. Sredstvo protiv glista dobit ćete ako pripremite čaj sa 1/4 litre vode i jednom jušnom žlicom punom cvjetova nevena. Sok svježih stabljiki uklanja bradavice i svrab, skuhan oparak liječi lišajeve i otekle žlijezde, ako se oboljela mjesta peru u njemu. Čaj, konzumiran redovito, pročišćuje krv. Kod ljudi koji nose naočale jača se vid ispiranjem očiju mlakim čajem.

Pranja s uvarkom od nevena i preslice izmiješanih u jednakom omjeru pomažu kod kanceroznih čireva i oteklina, kod otvorenih rana na nogama, apscesa na nozi, bedrenih čireva i također kod gnojnih rana koje ne zacjeljuju. Punu jušnu žlicu te mješavine stavimo na pola litra vode.

Čajni oparak: Stavi se puna čajna žličica bilja na 1/4 litre vode.

Sjedeće kupke: Četiri pune šake svježeg ili 100 g osušenog bilja stavlja se na jednu kupku.

Pranja: Na 1/4 litre vode stavlja se jedna puna jušna žlica bilja.

Tinktura: Šaku cvjetova stavimo u 1 litru prave rakije i ostavimo 14 dana na suncu ili na temperaturi od oko 20 stupnjeva.

Nevenova mast: Četiri pune šake nevena (listovi, stabljike i cvjetovi) sitno se narežu. Zatim se 500 g crijevne masti od prirodno hranjenih svinja ili svinjska mast zagrije na temperaturu pečenja odreska. U tu vruću mast stave se narezani neveni, preprže, promiješaju i maknu sa štednjaka. Sve odstoji jedan dan pokriveno. Idućeg dana malo se zagrije i procijedi kroz lanenu krpu u pripremljene, čiste posude.

Svježi sok: Listove, stabljike i cvjetove operemo i u još vlažnom stanju iscijedimo u sokovniku.