Majčina Dušica

majčina dušica

Majčina dušica se još zove i timijan, tamjanika, bakina dušica, popovac, materinka, manja mažurana, vrisak, divlji bosiljak, bukovica, čabrac, papric, poponak, vušica, dušica. Raste na sunčanim međama, nagibima, suhim rubovima šume te na malim mravinjacima na livadama. Potrebno joj je puno topline i sunca i zato se pojavljuje na kamenitim površinama i alpskim planinskim pašnjacima, gdje toplina tla osobito jako isijava.

Za sunčeve podnevne vrućine iz šareno ljubičastih cvjetova struji aromatičan miris koji privlači insekte i pčele.

Još u antičko doba majčina dušica bila je dobro poznata. Predaje kažu ovako: »Majčina dušica je prije svega oštra i žestoka. Potiče mokrenje i mjesečnicu, pospješuje spontane pobačaje i kod normalnog poroda ubrzava izlazak djeteta iz majčine utrobe. Od nje pripremljeni napitak pročišćava osjetljive unutarnje dijelove tijela.

Majčina dušica se skuplja za vrijeme cvjetanja, od lipnja do kolovoza; najdjelotvornija je ona koja se ubere po podnevnom suncu. S cvjetovima možemo napuniti bocu do grlića i deset dana ostaviti u ulju ili napraviti sirup. Ulje od majčine dušice upotrebljava se protiv oduzetosti, kod moždanih udara, multiple skleroze, atrofije mišića, reume i uganuća.