Kukuruz

kukuruz

U najnovije vrijeme se jako rasprostranio uzgoj kukuruza. U vrijeme cvjetanja iz rukavaca vise končasti vratovi tučka kukuruza. Nazivaju se kukuruzni brkovi ili kukuruzna kosa. Oni su ljekoviti dio biljke. Vrijeme cvjetanja proteže se od lipnja do kolovoza. Kukuruzni brkovi ili kukuruzna kosa odrežu se prije oprašivanja i brzo suše u hladovini.

Treba li vam pouzdano sredstvo koje potiče na mokrenje tada pijte čaj od kukuruznih brkova, koje je uz to i djelotvorno, neškodljivo sredstvo za mršavljenje i skidanje masnih naslaga

Ako kukuruzni brkovi nisu potpuno suhi i stoje dulje vremena pohranjeni, tada gube djelovanje sredstva za mokrenje pa djeluju kao laksativ.

Kod oboljenja mokraćnih organa sa stvaranjem kamenaca, kod skupljanja vode oko srca i edema čaj od kukuruznih brkova jednako je djelotvoran kao i kod upale bubrega, mokraćnog mjehura, gihta i reume. Može se uspješno primjenjivati i kod mokrenja djece u krevet, ali i starih ljudi, kao i kod bubrežnih napadaja (kolika). Kod svih tih oboljenja svaka dva do tri sata uzme se jedna jušna žlica ovog čaja.