Jaglac

jaglac

Još neka narodna imena su: jagorčika, žmigavec, visoki jeglič, jagočina, jagorčevina, ovčica, jaglika, ključarica, proljetni jaglac, alpski jaglac, pramaliće, sunašce, galčina.

Zlatnožuti cvjetovi ove vrste jaglaca šire ugodan miris poput meda, oblikuju štitac koji se nalazi na 10 do 20 cm visokoj stabljici, koja se uzdiže iz sredine rozete listova. Ova vrsta zove se i “pravi jaglac”. Nalazimo ga većinom na gorskim livadama u pohumlju i alpskim ograncima.
Široko rasprostranjen “visoki jaglac” (Primula elatior), koji raste gotovo na svim livadama, rubovima šuma i ispod grmova, na svojoj visokoj stabljici nosi svijetložuti štitac, koji ima slab miris. On je po svojoj ljekovitosti dorastao “pravom jaglacu” i može se jednako upotrebljavati.

Treća vrsta, planinski jaglac (Primula auricula), je alpska biljka koja stoji pod najstrožom zaštitom prirode i zbog toga se ne smije skupljati.

Čaj protiv nesanice:
50 g jaglaca
25 g cvjetova lavande
10 g Gospine trave
15 g plodova hmelja
5 g korijena odoljena

Jedna puna čajna žličica ove mješavine opari se sa 1/4 litre vode i ostavi da stoji 3 minute. Čaj se pije jako vruć, u gutljajima, prije spavanja. Po potrebi se može zasladiti s malo meda.

Čaj spravljen po ovome receptu bolji je od svih kemijskih sredstava za spavanje. Kemijska sredstva za spavanje razaraju živčani sustav, dok čaj uklanja sva oštećenja živaca.

Osim toga, čaj od jaglaca je izvanredno sredstvo za jačanje živaca i srca, ublažava migrenu i glavobolje uslijed nervoze, djeluje odlično kod upala srčanog mišića, vodene bolesti i sklonosti moždanom udaru. Kuhano korijenje, pomiješano s medom, dobar je čaj za bubrege koji pomaže odstraniti kamenac u mokraćnom mjehuru.

Proljetni čaj koji čisti krv:
50 g jaglaca
50 g mladih izdanaka bazge
15 g listova koprive
15 g korijenja maslačka

Stavi se jedna puna čajna žličica ove mješavine u 1/4 litre vode, opari se i ostavi tri minute da odstoji. Preko dana u gutljajima treba popiti dvije šalice čaja, a može ga se zasladiti s nešto meda. Pod mladim izdancima bazge podrazumijevamo mlade, tek izašle pupove u proljeću!

Odlično sredstvo kod srčanih tegoba je vino od jaglaca, koje sami možete pripremiti u proljeće. Napunimo dvolitarsku bocu svježim cvjetovima jaglaca (cijeli cvjetni štitci) nenatisnuto sve do grlića i preko prelijemo prirodno bijelo vino. Cvjetovi moraju biti pokriveni s vinom. Lagano začepljena boca ostavi se 14 dana na suncu. Kod srčanih tegoba pije se gutljaj tog vina, a srčani bolesnici mogu uzeti do tri pune jušne žlice na dan.