Crvotočina Obična

crvotočina

Crvotočina obična u narodu naziva se još i kijačasta crvotočina, prašumljica, prečica, plavun, lisičak, zmijina mahovina, vučja noga, lisičjak. Ova zimzelena biljka slična mahovini naraste puzeći po šumskom tlu u jedan do dva metra dugačku viticu sa sitnim, tankim korijenjem. Iz vitice izrastaju sedam do deset centimetara dugačke, na dodir mekane, razgranate stabljičice koje nalikuju proljetnoj crnjuši, samo su mekanije i gušće obrasle lišćem. Četverogodišnja biljka razvija ljeti žućkaste klasove koji sadrže cvjetni prašak, koji još zovu i brašno crvotočine. To brašno se upotrebljava za homeopatsko liječenje kod ranjavih mjesta na koži.

Crvotočina je ljekovita biljka koja sadrži radij i zbog svojih se daleko pružajućih, konopastih vitica i žutog cvjetnog praška svojih klasova lako razlikuje od ostalih mahovnjača. Raste samo iznad 600 metara nadmorske visine na sjevernoj strani visokih šuma i rubova šuma. Kada se šuma iskrči biljka požuti i konačno sasvim nestane, jer uz direktno sunčevo djelovanje gubi svoju životnu snagu.

Čaj

Čaj od crvotočine najtoplije se može preporučiti kod kroničnog zatvora i hemoroida te oboljelima od gihta (uloga) i reume, čak i onda kada već postanu vidljivi deformiteti zglobova. Osobe koje boluju od proljeva smiju koristiti čaj samo s najvećim oprezom, jer inače može doći do crijevnih grčeva. Crvotočina se ne smije nikada kuhati već samo opariti s kipućom vodom. Čaj se upotrebljava i kod svih oboljenja mokraćnih i spolnih organa, bolova i otvrdnuća testisa, stvaranja bubrežnih kamenaca te bubrežnih kolika. Crvotočina je prijeko potrebna kod upala jetre, kod patoloških izraslina na vezivnom tkivu jetre, čak i onda kada one već poprime zloćudan karakter. Onima koji su u procesu ozdravljenja ova biljka pomaže da brzo povrate punu snagu.

Brašno

Brašno crvotočine, koje se u nekim ljekarnama može kupiti i u obliku spora, pomaže teško bolesnima s ranama od ležanja (dekubitus) koje zacijele u kratkom vremenu. Brašno crvotočine posipa se dobro raspršeno i oprezno na otvorena mjesta. Većinom već nakon prve primjene dolazi do osjetnoga olakšanja.