Triptofan 5-HTP

triptofan 5-htp

5-HTP je kratica za 5-hidroksitriptofan, derivat aminokiseline triptofana koja se nalazi u hrani bogatoj proteinima, poput govedine, piletine, ribe i mliječnih proizvoda. U organizmu se 5-HTP proizvodi iz triptofana. Ta se aminokiselina nalazi i u sjemenkama afričke biljke Griffonia simplicifolia, iz koje se proizvode dodaci prehrani koji sadržavaju 5-HTP, koje možete kupiti u trgovinama zdrave hrane.

U novije vrijeme 5-HTP je u središtu zanimanja, a djeluje na mozak te, među ostalim, poboljšava raspoloženje, potiče san, pomaže u mršavljenju i ublažava migrenu. Za razliku od mnogih drugih dodataka prehrani i lijekova čije su molekule prevelike da bi iz krvotoka ušle u mozak, 5-HTP dovoljno je malen za to. On se zatim u mozgu pretvara u životno važnu kemijsku tvar mozga – u neurotransmiter (neuroprijenosnik) serotonin. Ta tvar djeluje i drugdje u organizmu, no najvažniji su učinci u mozgu; serotonin utječe na sve procese u mozgu – od raspoloženja, preko apetita, do sna.

Postoje određene proturječnosti koje proizlaze iz toga što je 5-HTP srodan triptofanu. Godine 1989. u Ujedinjenom je Kraljevstvu i nekim drugim zemljama zabranjena prodaja L-triptofana zbog pojave smrtonosnih bolesti u onih koji su ga uzimali. Poslije je ipak dokazano daje bolest izazvala kontaminacija tijekom proizvodnje, a ne triptofan sam. Pet godina nakon toga (1994.) počeo se u Sjedinjenim Američkim Državama 5-HTP prodavati bez recepta kao zamjena za triptofan, a danas se može nabaviti i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako bi se izbjegli problemi s kontaminacijom, 5-HTP proizvodi se drugačije nego triptofan. Unatoč određenoj zabrinutosti, većina znanstvenika vjeruje da je taj dodatak prehrani siguran i učinkovit.

Kako djeluje

Zbog djelovanja na povećanje razine serotonina u mozgu, 5-HTP danas se istražuje u sklopu liječenja poremećaja raspoloženja kao što su depresija, tjeskoba i napadaji panike. Istražuje se njegova moguća uloga i u liječenju drugih poremećaja povezanih s niskom razinom serotonina, uključujući; migrenu, fibromijalgije, pretilost, poremećaje prehrane, PMS, pa čak i nasilno ponašanje. Početni rezultati obećavaju, no za određivanje njegove učinkovitosti kod tih stanja potrebna su daljnja istraživanja.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Već desetljećima liječnici propisuju 5-HTP u liječenju depresije i nesanice. U nekim slučajevima može biti učinkovitiji i brže djelovati, uz manje nuspojava, od standardnih antidepresiva. Prema jednoj su studiji antidepresivi u više od pola pacijenata bili neučinkoviti, a nakon što je primijenjen 5-HTP, osjećali su se bolje. Pokazalo se i da ta tvar potiče san i poboljšava njegovu kvalitetu tako što produljuje vrijeme koje osoba provodi u dvije faze sna: dubokom snu i REM fazi (fazi u kojoj se sanja). Nakon duljeg sanjanja osoba koja je uzimala 5-HTP osjeća se odmomije i svježije.

DODATNI KORISNI UČINCI: Osobama koje pate od migrene ili pokušavaju smršavjeti 5-HTP također može pomoći. U jednom su istraživanju pretile žene uz uporabu tog dodatka prehrani unosile manje kalorija, brže smršavjele i, unatoč redukcijskoj dijeti, imale veći osjećaj sitosti u odnosu na skupinu pretilih žena koje su uzimale placebo. Preparati koji sadrže 5-HTP mogu biti korisni kod jakih glavobolja poput onih kod migrene tako što smanjuju njihovu učestalost, jačinu i trajanje.

Kod fibromijalgije (kroničnog stanja kojem su simptomi bolovi i iscrpljenost) dodaci prehrani koji sadrže 5-HTP mogu pomoći tako sto povećavaju toleranciju na bolove, što je barem dijelom posljedica ublažavanja depresije u tih pacijenata. U jednomu talijanskom istraživanju na 200 oboljelih od fibromijalgije skupina koja je uzimala 5-HTP i antidepresive manje je patila od bolova nego oni koji su uzimali samo 5-HTP ili samo antidepresive. Ako već uzimate antidepresive, nemojte početi uzimati 5-HTP na svoju ruku. Najprije se savjetujte s liječnikom zbog mogućih štetnih učinaka.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Preporučena doza za liječenje depresije i drugih tegoba jest 50 do 100 mg tri puta na dan.
Kod migrene: Prema potrebi uzmite 100 mg tri puta na dan. Kod nesanice: Prije spavanja uzmite 100 mg. Savjetuje se da se počne s nižim dozama (oko 50 mg), koje se onda, ako je potrebno, povećavaju.

SMJERNICE ZA UPORABU: Uzmite 5-HTP na prazan želudac kako bi apsorpcija bila brža. Ako taj dodatak prehrani uzimate radi mršavljenja, činite to oko 30 minuta prije jela. Osim ako liječnik ne savjetuje drukčije, te preparate ne treba uzimati dulje od tri mjeseca. Katkad se ta tvar uzima s preparatima gospine trave, koji također poboljšavaju raspoloženje, ali ih ne treba kombinirati s njima, kao ni s antidepresivima, osim prema savjetu liječnika.

Moguće nuspojave

Uglavnom su blage; pojavljuje se mučnina, zatvor (konstipacija), vjetrovi, oospanost i smanjeni spolni nagon. Mučnina obično nestane nakon nekoliko dana.

VAŽNO: Ako uzimate antidepresive savjetujte se sa liječnikom prije uporabe dodataka prehrani koji sadrže 5-HTP. Ta kombinacija može izazvati tjeskobu, zbunjenost, ubrzan rad srca, znojenje, proljev ili druge štetne reakcije.
Dok se ne uvjerite kako 5-HTP djeluje na vas nemojte upravljati vozilima i ne bavite se potencijalno opasnim poslovima. Ta tvar može u nekih ljudi izazvati pospanost.
U visokim dozama je toksičan i tako djelovati na jetru ili pogoršati astmu. Izbjegavajte ga ako ste trudni ili planirate trudnoću.