Lecitin I Kolin

jaje - izvor lecitina

Lecitin je masna tvar koja se nalazi u mnogim vrstama hrane biljnog i životinjskog podrijetla, uključujući jetru, jaja, soju, kikiriki i pšenične klice. Često se dodaje namirnicama tijekom proizvodnje kako bi se, primjerice, sladoled, čokolada, maslac ili preljevi za salatu lakše miješali, a njihovi masni i vodenasti sastojci emulzificirali. Lecitin se stvara i u ljudskom organizmu.

Lecitin je odličan izvor kolina, jednog od vitamina skupine B, koji uglavnom dolazi u obliku fosfatidil-kolina. U tijelu se razgrađuje pa se pri unošenju hrane ili lecitina organizam opskrbljuje kolinom. Ipak treba reći da samo 10% do 20% lecitina biljnog podrijetla sadrži fosfatidil-kolin.

Glavni je izvor kolina lecitin iz hrane, no kolin se sam nalazi i u jetri, soji, žumancu, soku od grejpa, kikirikiju, kupusu i cvjetači. Dodaci prehrani s kolinom mogu se nabaviti u trgovinama zdrave hrane, a često je sastojak vitaminskih preparata kompleksa B i sličnih kombiniranih pripravaka.

Kako djeluju

Lecitin i kolin potrebni su za mnoge funkcije organizma. Pomažu u stvaranju staničnih membrana i olakšavaju prijenos masnoća i drugih hranjivih tvari u stanice i iz njih. Pomažu u razmnožavanju, rastu fetusa i novorođenčeta; nužni su za zdravlje jetre i žučnog mjehura; a mogu i povoljno djelovati na srce. Kolin je i sastavni dio acetil-kolina, tvari koja ima važnu ulogu u pamćenju i radu mišića. Zbog tih učinaka lecitin i kolin upotrebljavaju se za bezbrojne svrhe – od liječenja raka i side pa sve do snižavanja razine kolesterola. Iako za mnoge učinke nema čvrstih dokaza, te tvari ne treba zanemariti.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Lecitin i kolin osobito mogu pomoći kod bolesti žučnog mjehura i jetre. Lecitin je jedan od glavnih sastojaka žuči (tvari koja sudjeluje u probavi masnoća) i zna se da njegova snižena razina potiče nastanak žučnoga kamenca. Nastanak toga kamenca, dakle, može se spriječiti uzimanjem dodataka prehrani s lecitinom ili fosfatidil-kolinom, njegovim pročišćenim ekstraktom, kecitin može biti koristan i za jetru: desetogodišnje istraživanje pokazalo je da lecitin sprečava nastajanje teškog ožiljkivanja i ciroze jetre kod babuna koji su konzumirali alkohol. Draga istraživanja pokazuju da ta tvar može pomoći u ublažavanju jetrenih tegoba povezanih s hepatitisom.

Kolin se često nalazi u kombiniranim preparatima za jačanje jetre uz ammokiselinu metionin, vitamin B, inozitol i biljne pripravke poput sikavice i maslačka. Ti takozvani lipotropni preparati ili formule štite od nagomilavanja masnoća u jetri, poboljšavaju prolazak masnoća i kolesterola kroz jetru i žučni mjehur te pomažu u uklanjanju toksina. Čini se da su osobito učinkoviti u liječenju bolesti jetre i žučnog mjehura, poput hepatitisa, ciroze i žučnoga kamenca. Mogu pomoći i u nekim stanjima kod kojih je normalan rad jetre i više nego poželjan; primjeri su endometrioza (glavni uzrok neplodnosti žena) i nuspojave kemoterapije. Kolin, uz vitamine skupine B – pantotensku kiselinu i tiamin – može pomoći kod loše probave.

DODATNI KORISNI UČINCI: kecitin i kolin važni su za živčane stanice pa mogu pomoći kod Alzheimerove bolesti te u sprečavanju prirođenih poremećaja razvoja neuralne cijevi (primjer je spina bifida). Mogu poboljšati sposobnosti osoba koje se bave sportovima izdržljivosti vrecimo trčanjem na duge pruge), ali i u liječenju tikova i trzaja (tardivne diskinezije), koji se pojavljuju u ljudi koji dugo uzimaju antipsihotike. Govori se i o ulozi lecitina i kolina u snižavanju razine kolesterola te liječenju nekih oblika raka. Kako bi se točno utvrdila uloga tih tvari, potrebna su daljnja istraživanja.

Kako se uzimaju

DOZIRANJE: Uglavnom se na dan uzimaju dvije kapsule lecitina od po 1200 mg. Mogu se uzimati i preparati lecitina u obliku zrnaca: žličica sadrži 1200 mg te tvari. Kolin se može dobiti iz lecitina, iako je bolji izbor fosfatidil-kolin (500 mg tri puta na dan) ili sam kolin (također 500 mg tri puta na dan). Kolin se može uzimati u sklopu lipotropnih pripravaka. U Ujedinjenome Kraljevstvu nisu definirane preporučene vrijednosti dnevnog unosa lecitina i kolina, no američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) definirala je kolin kao esencijalnu hranjivu tvar i preporučuje njegov dnevni unos od 550 mg za muškarce i 450 mg za žene.

SMJERNICE ZA UPORABU: Apsorpcija je tih tvari bolja kad se uzimaju s hranom, kecitin u zrncima ima okus sličan orasima pa se može posipati do hrani ili umiješati u piće.

Moguće nuspojave

U velikim dozama lecitin i kolin mogu izazvati znojenje, mučninu, povraćanje, napuhnutost i proljev. Vrlo velike doze kolina (10 grama na dan) mogu izazvati miris tijela na ribu ili poremećaje ritma rada srca.

VAŽNO:Bolujete li od neke bolesti, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja dodataka.