Laneno Ulje

lan

Lan se isprva upotrebljavao za dobivanje vlakana za tkanje, a i danas je izvor prirodne lanene tkanine. Već je stoljećima na glasu i zbog medicinski korisnih učinaka. Njegove vitke stabljike narastu do metra visine, a od veljače pa sve do rujna cvjetaju plavim cvjetovima. U liječenju se upotrebljavaju sjemenke i ulje dobiveno od njih.

Kako djeluje

Sjemenke lana izvor su esencijalnih masnih kiselina – masnoća i ulja koje naš organizam ne može sam stvoriti, a iznimno su važne za zdravlje. Jedna od masnih kiselina iz ulja sjemenki lana jest i alfa-linolenska kiselina, koja pripada omega-3 masnim kiselinama. Ima je i u drugim uljima, primjerice ulju uljane repice, soje, crnih grožđica i orahovu ulju. Ipak, ta masna kiselina nema tako snažan učinak kao omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja, koje su posljednjih godina poznate po učinkovitosti u zaštiti od bolesti srca te u liječenju raznih drugih tegoba.

Ulje sjemenki lana sadrži i omega-6 masne kiseline (u obliku linolenske kiseline), kojih ima i u mnogim drugim biljnim uljima. Osim toga, ono sadrži i tvari koje povoljno djeluju na mnoge hormone, a zovu se lignani. U posljednje se vrijeme govori o korisnom djelovanju lignana u liječenju raka i bolesti koje prouzročuju bakterije, virusi i gljivice. Ulje sjemenki lana sadržava 800 puta više lignana nego druge vrste hrane.

GLAVNI KORISNI UČINCI: Esencijalne masne kiseline djeluju u cijelom tijelu i pružaju zaštitu staničnim membranama. Te su membrane vanjska granica stanica koja omogućava unos hranjivih tvari, a istodobno sprečavaju ulazak onih štetnih, što objašnjava kako ulje sjemenki lana može imati tako dalekosežne učinke.

To ulje snižava razinu kolesterola i tako štiti od bolesti srca. Moguć je i koristan učinak kod angine pectoris i povišenoga krvnog tlaka. Novije istraživanje na Simmons Collegeu u Bostonu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts, trajalo je pet godina, a njime se pokazalo da ulje sjemenki lana možda pomaže u sprečavanju drugoga srčanog udara. U probavnom sustavu može spriječiti nastanak žučnoga kamenca ili ga čak otopiti, a dobro je i za kosu i nokte. Osim toga, može poboljšati provođenje živčanih signala, što može biti korisno kod oslabljenog osjeta ili utrnulosti u udovima, kao i kod kroničnih bolesti mozga i živaca kakve su, recimo, Alzheimerova bolest i oštećenje živaca kod šećerne bolesti. Potrebna su daljnja istraživanja učinkovitosti tog dodatka prehrani u liječenju kroničnog umora.

Zdrobljene sjemenke lana izvrstan su izvor prirodnih vlakana. One povećavaju volumen stolice, a ulje je podmazuje, tako da sjemenke lana mogu olakšati tegobe povezane sa zatvorom i divertikulima.

DODATNI KORISNI UČINCI: Sjemenke lana sadrže biljne estrogene, takozvane fitoestrogene, koji oponašaju djelovanje ženskih spolnih hormona (estrogena) pa njihovo ulje može korisno djelovati na menstruacijski ciklus tako što uspostavlja ravnotežu estrogena i progesterona. Ono pomaže funkciju maternice pa može pomoći kod neplodnosti. Moguć je i povoljan učinak kod valova vrućine tijekom menopauze. Također (vjerojatno zbog protuupalnog djelovanja), ti dodaci prehrani mogu ublažiti menstruacijske grčeve ili bolove kod fibrocistično promijenjenih dojki.

Ulje sjemenki lana može imati dobrobiti i za muškarce. Postoji mogućnost korisnog djelovanja na mušku neplodnost i probleme s prostatom. U nekim je istraživanjima dokazan antibakterijski, antifungalni (djelovanje protiv gljivica) i antivirusni učinak, čime se barem djelomično može objasniti učinkovitost sjemenki lana kod tegoba kao što su labijalni herpes i herpes zoster.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Terapijska se količina najlakše dozira uporabom ulja sjemenki lana u tekućem obliku. Uzima se jedna žlica do nekoliko puta na dan. Doza koja odgovara žlici ulja nalazi se u 14 kapsula od 1000 mg. Ako su vam potrebna vlakna, jednu do dvije žlice mljevenih sjemenki lana pomiješajte s čašom vode i popijte do tri puta na dan. Učinak se obično postiže nakon nekoliko dana.

SMJERNICE ZA UPORABU: Ulje sjemenki lana treba uzimati s hranom, uda je apsorpcija bolja. Možete ga pomiješati sa sokom, jogurtom, sirom ili drugom hranom ili pićem.

Moguće nuspojave

Čini se da je ulje sjemenki lana vrlo sigurno. Uporaba mljevenih sjemenki katkad prouzročuje vjetrove, no nakon nekoliko dana oni prestaju.

VAŽNO: Neki ljudi su alergični na sjemenke lana. Odmah potražite liječničku pomoć ako se pri uporabi tih dodataka prehrani pojave teškoće s disanjem. Mljevene sjemenke lana uvijek treba uzimati s mnogo vode.