Dvogodišnja Pupoljka

dvogodišnja pupoljka

Dvogodišnja pupoljka je biljka samonikla u Sjevernoj Americi, a naziv je – evening primrose, ili noćurak – dobila zbog cvjetova koji se otvaraju u sumrak. Biljka se, uključujući korijen, već dugo upotrebljava u liječenju modrica, hemoroida, grlobolje i bolova u trbuhu. Ulje koje se dobiva iz sjemenki i sadrži gama-linolensku kiselinu (GLA) tek je odnedavno u uporabi. Gama-linolenska kiselina (GLA) esencijalna je masna kiselina koja se u organizmu pretvara u tvari slične hormonima koji reguliraju mnoge funkcije, a nazivaju se prostaglandinima.

Iako GLA može u organizmu nastati i iz nekih drugih masnoća, ni jedna vrsta hrane ne sadrži znatne količine te kiseline. Ulje dvogodišnje pupoljke izvor je koncentrirane GLA – ona čini 7% do 10% njegovih masnih kiselina. Ima i drugih, čak bogatijih izvora GLA. Tako ulje sjemenki borača sadržava 20% do 26%, a ulje sjemenki crne grožđice 14% do 19%. Ipak, ta ulja sadrže i mnogo drugih masnih kiselina koje ometaju apsorpciju GLA. U većini istraživanja te masne kiseline rabilo se ulje dvogodišnje pupoljke pa se ono preporučuje kao izvor GLA. Dobra je zamjena ulje borača – jeftinije je od ulja dvogodišnje pupoljke, a terapijski se učinak postiže manjim dozama.

Kako djeluje

U organizmu se stvara nekoliko vrsta prostaglandina; neki od njih podržavaju upalu, neki je ublažavaju. Gama-linolenska kiselina pretvara se izravno u važne protuupalne prostaglandine koji su zaslužni za većinu terapijskih učinaka tog dodatka prehrani. Osim toga, GLA je i važan element staničnih membrana.

PREVENCIJA: Čini se da GLA iz ulja dvogodišnje pupoljke usporava razvijanje dijabetičke neuropatije (oštećenja živaca koje je vrlo česta komplikacija šećerne bolesti). Istraživanje na ljudima s blagom dijabetičkom neuropatijom pokazalo je da jednogodišnja primjena tog ulja bolje od placeba smanjuje žarenje, ukočenost, gubitak osjeta i ostale simptome.

DODATNI KORISNI UČINCI: Ulje dvogodišnje pupoljke vrlo se često upotrebljava u liječenju ekcema, alergijske bolesti kože koja može nastati pri slabijem pretvaranju drugih masnih kiselina u GLA. Neka su istraživanja pokazala da se uz uporabu tog ulja tijekom tri do četiri mjeseca ublažava svrbež kože, što smanjuje potrebu za kremama sa steroidima i ostalim lijekovima koji imaju neugodne nuspojave.

Postoje dokazi o korisnom djelovanju ulja dvogodišnje pupoljke u liječenju menstruacijskih tegoba, poput PMS-a, grčeva i endometrioze. Ono, naime, sprečava nastajanje upalnih prostaglandina koji prouzročuju menstruacijske grčeve. Čini se i da ublažava napetost u dojkama, koja se katkad pojavljuje prije menstruacije; možda može nekim ženama pomoći i u liječenju neplodnosti.

Simptomi su reumatoidnog artritisa bolovi i otekline zglobova. Neka istraživanja pokazuju da se uporabom ulja dvogodišnje pupoljke ili nekoga drugog izvora GLA takve tegobe ublažavaju. To ulje može pomoći i u drugim upalnim poremećajima kao što su rozacea, akne ili nategnuće mišića.

Kako se uzima

DOZIRANJE: Preporučena doza preparata ulja dvogodišnje pupoljke uglavnom je 1000 mg tri puta na dan. Tako se na dan unese 240 mg GLA. Za jednaku količinu te esencijalne masne kiseline svaki dan treba uzeli 1000 mg ulja boraca ili 1500 mg ulja crne grožđice. Ulje dvogodišnje pupoljke ili boračevo ulje može se primijeniti lokalno na prste za ublažavanje Raynaudove bolesti.

SMJERNICE ZA UPORABU: Ulje dvogodišnje pupoljke ili druge izvore GLA treba uzimati uz jelo kako bi apsorpcija bila bolja.

Moguće nuspojave

Prema istraživanjima se u oko 2% slučajeva primjene ulja dvogodišnje pupoljke pojavljuju osjećaj napuhnutosti i neugode u želucu. Uzimanje uz obroke smanjuje te nuspojave.

VAŽNO: Ljudi koji imaju ili su imali epilepsiju trebaju se prije uporabe ulja dvogodišnje pupoljke savjetovati s liječnikom. Čini se da velike doze mogu izazvati napadaj.